Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Ocak ayında toplam 476 milyon TL ödeme yapılacak

bakaneker2.jpgTarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tarımsal destekleme ödemeleri kapsamında Ocak ayında toplam 476 milyon lira ödeme gerçekleştireceklerini bildirirken, bunun en geç  Salı gününe kadar ödenmiş olacağını söyledi.

Bakan Eker, Diyarbakır Yüksek İstişare Değerlendirme Toplantısında yaptığı konuşmada, tarımda geçen sene kuraklık yaşandığını ve yağışa bağlı bazı ürünlerde azalma görüldüğünü ifade etti.

Tarımla uğraşan kesimin bunun yanı sıra küresel krizden de etkilendiğini gördüklerini anlatan Eker, bu ihtiyaçları dikkate alarak, tarımsal destekleme ödemelerini öne aldıklarını bildirdi.

Bakan Eker tarımsal destekleme bütçesinin 2009 yılında 5 milyar 26 milyon lira civarında olduğunu hatırlatarak, bunun aylar itibariyle ödenmesine ilişkin planı yaptıklarını söyledi.

Bu kapsamda Ocak ayı içinde toplam 476 milyon lira ödeme gerçekleştireceklerini belirten Eker, bunun en geç Salı gününe kadar ödeneceğini kaydetti.

Eker, Ocak ayı ödemelerinin 245 milyon lirasının hayvancılıkla ilgili ödemeler, 40 milyon lirasının sertifikalı tohum ve fidan desteklemeleri, 30 milyon lirasının kırsal kalkınma destekleri ve 150 milyon lirasının hububat primleri olduğunu kaydetti.

Şubat ayı içinde yaklaşık 1 milyar 650 milyon lira ödeme yapılacağını belirten Eker, bunun 1 milyar 300 milyonunun gübre ve mazot desteği olacağını, 200 milyon lirasının hayvancılık desteği, 150-200 milyon lirasının da hububat-bakliyat desteği olacağını kaydetti.

Eker, "Böylelikle Ocak-Şubat ayında 2 milyar lira nakit para çiftçinin cebine girmiş olacak" dedi.

Bakan Eker, Mart ayında da 600 milyon lira ödeme yapılacağına işaret ederek, böylelikle yıllık tarımsal destek bütçesinin yarısından fazlasının 3 ay içinde ödenmiş olacağını ifade etti.

Bakan Eker, Şubat ayı ödemelerinin ayın 20'si gibi, Mart ayı ödemelerinin de Mart'ın ilk haftası yapılabileceğini söyledi.

Yeni teşvik sistemi

Bakan Çağlayan, Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi'nin temel atma törenine katılmak için geldiği Diyarbakır'da gazetecilerin çalışmaları devam eden Yeni Teşvik Sistemi'ne ilişkin sorularını yanıtladı.

Kendilerinin girişimci bilgi sistemi kurduklarını ve şu anda ellerinde tüm illerin sanayi, ticaret ve hizmetlerin em-ar'ının bulunduğunu belirten Çağlayan, bu kapsamda hangi sektörlerin teşviğe ihtiyacı bulunduğunun bilindiğini söyledi.

Yeni teşvik sisteminin öncelikle bölgeler arası farklılıkları ortadan kaldırmaya dönük olduğunu anlatan Çağlayan, bunun aynı zamanda sektörel, bölgesel ve proje bazlı olduğunu söyledi.

Sektör bazlı olmasından anlaşılması gerekenin hangi sektörlerin destekleneceğinin belirlenmesi noktasında olduğunu ifade eden Çağlayan, bölgesel bazda da bir bölgenin ön plana çıkan başarılı, rekabet edebilir özellikleri olduğunu kaydetti.

Kaynak: Dunyagazetesi.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın