Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Kuraklıkta Tarım için 'Gen' Yöntemi

cevre.jpgBilimadamları, kuraklığa karşı dayanıklı tarım ürünleri geliştirmede önemli bir buluş yaptıklarını açıkladı.

BBC'nin haberine göre, Finlandiyalı ve ABD'li araştırmacılar, tarım bitkilerinin özümsediği karbondioksit ve atmosfere yaydığı su buharını kontrol eden geni keşfettiklerini kaydetti. Bilimadamları bu buluşun kurak koşullarda gıda üretiminin artırılması ve küresel ısınmanın kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynayabileceğini belirtti.

Bitkiler karbondioksiti emerek atmosferin düzenlenmesinde kritik bir görev üstleniyor. Bitki büyüdükçe bunu yaparken de bir yandan atmosfere su buharı bırakıyor. Bitkiler çok kurak koşullarda bu şekilde suyunun yüzde 95'ini kaybedebiliyor. Bilimadamları uzun süredir bu geni bulmaya çalışıyordu.

Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre bu süreci kontrol eden gen bulundu. Araştırmacılar bu buluşun, genlerle oynayarak karbondioksit emdiği halde daha az su kaybeden bir bitki oluşturmalarını mümkün kıldığını söylüyor.

Helsinki Üniversitesi'nden Profesör Jakko Kangasjarvi bunun yolun başı olduğunu söylüyor. Uzmanlar, bu buluşun 20 yıl içinde ticari anlamda kullanılabileceğine inanıldığını aktarıyor. (Cihan Haber Ajansı)

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın