Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Konya organik çilek üretimine yöneldi

konya-ciftcisi.pngDevlet desteği ile Yapılan Organik Çilek Tarımı Sayesinde Konyalı Çiftçiler Bu Yıl 2 Milyon 500 Bin YTL Kazanacak. Konya İl Özel İdaresi Köylerin Gelir Seviyesini Arttırmak ve Köyden Kente Göçü Azaltmak Amacıyla Köylüleri Organik Tarıma Teşvik Ediyor.

Konya İl Özel İdaresi desteği ile yapılan organik çilek tarımı sayesinde Konyalı çiftçiler bu yıl 2 milyon 500 bin YTL kazanacak. Konya İl Özel İdaresi köylerin gelir seviyesini arttırmak ve köyden kente göçü azaltmak amacıyla köylüleri organik tarıma teşvik ediyor.

Konya'nın 11 ilçesinde devam eden çalışmalarda çiftçilere 11 bin 55 adet kiraz, 28 bin adet asma ve 1 milyon 700 bin çilek fidesi dağıtıldı. Organik tarımda en fazla ağırlık ise çilek üretimine verildi. Şimdilerde çiftçi ürünün hasadını yapıyor. Çilek üretimi sayesinde gelir seviyesi artan çiftçiler, bu seneki hasattan 2 milyon 5 bin YTL gelir elde etmeyi hedefliyor.

Konya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Kaçmaz, kurum olarak çiftçilerin organik tarıma geçmeleri için her türlü desteği verdiklerini belirtti. Yıl içerisinde çiftçilere kiraz, asma ve çilek fidesi dağıttıklarını söyleyen Korkmaz, çiftçilerin 405 dekarlık alanda çilek fideleri ektiklerini ifade etti. Ekilen alandan dekar başına en az 4 ton ürün alındığını dile getiren Korkmaz, organik çilek üretimin katlanarak arttığını vurguladı.

Mahsulün sulanmasının damlama sulama sistemi ile gerçekleştirildiğini açıklayan Korkmaz, "Böylece çiftçilerin modern sulama sistemleri ile de tanışması sağlandı. Damla sulama tekniği ile artan çilek üretimi bugün Konya ve diğer illerimizde satışa sunuluyor. Hormonlu çileklerden şikâyet eden halkımız organik çileğe akın ediyor. Hedefimiz bütün ilçelerimizde organik tarımı yaygınlaştırmak. Bunu sadece çilekle sınırlı tutmuyoruz. Önümüzdeki yıllarda çiftçilerimizi elma, kiraz ve benzeri meyvelerle desteklemek istiyoruz" dedi.

Ayrıca üretilen organik çileklerin yurt dışına da pazarlandığını belirten Kaçmaz, "Çiftçilerimiz halen İngiltere, Ukrayna ve Romanya'ya organik sertifikalı çilek ihracatı yapıyor." diye konuştu.

Çiftçiler de organik çilek üretiminden çok memnun kaldıklarını belirtti. Konya'nın Seydişehir ilçesi Yuvacık Köyü muhtarı İsmail Portacaklıoğlu, organik çilek üretimi sayesinde her ailenin en az 6 bin YTL gelir sağladığını kaydetti. Köylünün gelir düzeyinin organik çilek üretimi sayesinde yükseldiğini anlatan Portacaklıoğlu, önceki yıllarda göç veren köylerinin çilek üretimiyle birlikte göç almaya başladığını söyledi.

Kaynak:Haberler.com

 

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın