Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Hububatta 'spekülatif fiyat' için gümrük vergisi indirimi

hububat.jpgANKARA - Hububatta spekülatif fiyat hareketlerinin önlenmesi için gümrük vergileri, yüzde 60-130 düzeyinden yüzde 5-8'e, mısırda yüzde 35'e indirildi.

Bakanlar Kurulu'nun İthalat Rejimi'nde yapılan değişikliğe ilişkin karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre, makarnalık buğdayda gümrük vergisi yüzde 100'den yüzde 5'e, ekmeklik buğday, mahlut, kaplıca ve çavdarda yüzde 130'dan yüzde 8'e düşürüldü. Arpa ithalatında yüzde 100 olan gümrük vergisi sıfırlanırken, mısır ve tane darı ithalatında yüzde 130'dan yüzde 35'e çekildi.

Yulaf ithalatındaki gümrük vergisi yüzde 60'tan yüzde 8'e, diğer hububat türlerinde yüzde 45'ten yüzde 10'a düşürüldü.

Yem ve yağ sektörü açısından büyük önemi olan ve yıllardır teşvik edilmesine karşın üretimi artırılamayan soya fasulyesi ithalatında da gümrük vergisi yüzde 10'dan yüzde 8'e çekildi.

Bosna Hersek'ten yapılacak ithalatta gümrük vergileri sıfır olarak uygulanacak.

Yurt içi piyasalar yanında, uluslararası piyasalarda da buğday fiyatları 400 dolar düzeyine çıktığı için gümrük vergileri yüzde 130'lardan yüzde 5-8 düzeyine çekildi.

Spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi için bir taraftan TMO, gümrük vergisinden muaf ithalat yaparken, özel sektöre de doğrudan ithalat yapma imkanı getirilmiş oldu.

Arpa ve mısır ithalatı, hayvancılık ve yem sektörü açısından büyük önem taşıyor. Tavukçuluk sektörü, mısır fiyatlarındaki artış, maliyetlerin yükselmesi nedeniyle elindeki tavukları elden çıkarınca, son dönemlerde tavuk fiyatlarında önemli düşüşler olmuştu.

dünya online

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın