Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Hibrid domatesle dışa bağımlılığa son

alata_domates.jpg Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü`nce uygulamaları başarıyla gerçekleştirilen yeni tür domates tanıtıldı. Yaklaşık 4 yıl süren çalışma sonucunda elde edilen tür sayesinde, yerli tohum firmalarının destekleneceği, dışa bağımlılığın azalacağı ve yöreye has üretilecek çeşitlerle markalaşmanın sağlanacağı bildirildi.

Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü`ndeki tanıtım toplantısında, Mersin`in tarımda önemli bir potansiyele sahip olduğunu ancak, ihracatta daha önemli bir noktaya gelebilmesi ve pazardan pay alabilmesi için yapılması gereken birçok çalışma olduğunu söyledi.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile İl Özel İdaresi`nin ortaklaşa yürüttüğü ``Hibrit Domates Geliştirme Projesi`` ile üretilen domateslerin bunlardan biri olduğuna işaret eden Aksoy, ``Mersin`in arazi yapısı ve iklimi birçok ürünü yetiştirmeye müsait. Bu avantajları en iyi şekilde kullanıp tarımda daha iyi bir noktaya gelebilmek için bu ve buna benzer çalışmaları çok daha iyi noktaya taşımalıyız`` dedi.

Tarım sektöründe tohum veya fidelerin kaliteyi ve verimliliği artırması, insan sağlığı, ürün kalitesinin ortaya konulması bakımından önemine değinen Aksoy, ``Bu tohumların yetiştirilmesi, üretilmesi hatta bizim tarafımızdan üretilecek yeni ürün veya tohumun ortaya konulması, Türk çiftçisine pazarda önemli bir avantaj sağlayacak. Domatesle ilgili geliştirilen bu türlerin gerek kent ve ülke ekonomisine gerekse ülke tarımına katkıları olacağına inanıyorum`` dedi.

Üretilecek yeni türlerin dışında dünyada üretilmiş olan ve yörede de yetiştirebilecek farklı ürünleri de bölgeye taşıyarak üretmeyi amaçladıklarını anlatan Aksoy, şunları kaydetti:

``Akdeniz İhracatçı Birlikleri`nin (AKİB) bu konuda farklı bazı türlerin bölgemizde örnek bir modelleme üretileceği ve önümüzdeki süreçte açıklayacağımız bir çalışması var. Bu ve buna benzer türleri bölgemize taşıyarak alternatif ürünler ortaya koymak ve bunları üreterek kamuoyuna yansıtmak ve dünyaya sunmanın ekonomik anlamda katkıları olacak.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Zahteroğulları da, tarımın Türkiye için önemli sektörlerden biri olduğunu belirterek, ``Bütçemizin büyük bir kısmı tarıma ayrılıyor ve tarımsal üretime yönelik projeler destekleniyor. Daha önce fidan alıp dağıtılıyordu. Bunu bir parça değiştirerek bilimsel proje ve çalışmalara desteklemeye başladık`` diye konuştu.

-ÜRÜN 2 YIL DENENECEK-

Toplantıda, Dr. Davut Keleş ise Atilla Ata ile birlikte gerçekleştirdikleri proje hakkında bilgi verdi.

Araştırma geliştirme çalışmalarının önemine değinen Keleş, yeni bir türün geliştirilmesinde en önemli iki unsurdan birinin disiplin diğerinin ise süreklilik olduğunu söyledi.

Proje başladıktan sonra yurt içi ve yurt dışındaki değişik kaynaklardan materyal getirerek çalışmalara başladıklarını anlatan Keleş, şöyle konuştu:

``Proje şu anda mikro verim deneme aşamasındadır. Yaptığımız çalışmalarla bilimsel sonuçlara ulaştık. Bunun tarım teknolojisine dönüştürülebilmesi için en az 2 yıl çiftçi koşullarında denenmesi gerekiyor. Böylece bundan sonraki bu tip çalışmaların bilgi birikimi ve genetik materyali oluşturuldu. Üretime geçilmesi ile birlikte yerli tohum firmaları desteklenecek, dışa bağımlılık azalacak, kendimize ait çeşitler olduğu için ürettiğimiz ürünlerde markalaşmaya gideceğiz. Buna bağlı olarak üreticilerin pazar şansı artarken, elde ettikleri gelir de yükselecek.``

Ürettikleri portatif ürünle kitlesel üretimlerin önünün açıldığını dile getiren Keleş, ``Eğer tohumu kendiniz üretirseniz rekabet şartlarını da oluşturursunuz. Dolayısıyla fiyatlar ucuzlar, bu da girdi maliyetlerini azaltır`` dedi.

 

Kaynak: Stargazetesi

 

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın