Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

'Hayvan kaçakçılığından çok kayıtdışılık var'

mehdi_eker.jpgTarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, "Türkiye'de farazi hesaplar üzerine (hayvan kaçakçılığı var) deniyor" dedi. Eker, sektörde, kaçakçılıktan çok "kayıtdışılıktan" söz etmek gerektiğini söyledi AA-Eker, AA muhabirlerine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de resmi kayıtlarda 1 milyon ton et üretimi görülmesine karşın kendisinin, et tüketiminin 1,5 milyon tondan fazla olduğunu tahmin ettiğini belirtti.

Kayıtdışı ekonominin boyutlarına işaret eden Bakan Eker, şöyle konuştu:

"Türkiye'deki kayıt dışı ekonomi dikkate alınmıyor. Ekonominin yüzde 40'ının kayıt dışı olduğunu herkes söylüyor. Bu kadar yüksek kayıtdışının olduğu, bizim gibi nüfusunun 3'te birinden fazlası kırsal kesimde olan bir ülkede, bu insanlar mezbahalarda kesim yapmıyor. Köylerde, ihtiyacı olunca, sürüden hayvan alıp kesiyor. Bu kayda girmiyor. İstanbul'a giderken yolda 50 tane, 'kendin pişir-ye' var. Kazan, Kızılcahamam, Çubuk'ta, Ankara'nın 4 bir yanında et pazarları var, bunlardan kaç tanesi kayıtlı? Türkiye'deki et tüketimi, bana göre 1,5 milyon tondan fazla. Sadece Kurban Bayramı'nda 600 bin büyükbaş, 2 milyon küçükbaş hayvan kesiliyor."

Hayvan ve et kaçakçılığı ile ilgili iddiaları da değerlendiren Bakan Eker, bu konudaki iddiaların da "farazi hesaplara" dayandığını belirterek, şöyle devam etti:

"(Resmi kesimde 1 milyon ton kayıtlı et üretimi görünüyor. Bu toplumda gelir şu düzeyde... Tüketim bundan fazladır... Resmi kayıtlardaki kesim 1 milyon ton iken ithalat da yapılmıyorsa, aradaki fark kaçak olarak bir yerden geliyordur) hesapları yapılıyor. Faraziye dediğim şey bu... İnsanlar bunun üzerinden hesap yapıyor.

Kaçakçılığın boyutları nedir? Kaçakçılığın boyutlarını çizseniz, bilseniz, kaçak olmaktan çıkar. Kaçak, farazi hesaplar üzerine bina ediliyor. Yok mudur? Teorik olarak vardır... Pratikte olduğunda zaten yakalanır. Bu bir zincir gerektiriyor."

Kaçakçılıkla ilgili önlemlerin her zamanki gibi uygulandığını, bunda herhangi bir hafifletme olmadığını vurgulayan Bakan Eker, hayvan varlığını kayıt altına almak için "kulak küpesi" takma uygulaması yaptıklarını hatırlattı.

Önceki ay çıkarılan genelgeyle 6 aydan büyük hayvanlara da küpe takma uygulamasının başlatıldığı, bunun; bazı kesimlerce "hayvan kaçakçılarının teşvik edildiği, böylece terör örgütü PKK'nın hayvan kaçakçılığından para kazanmasına destek verildiği" şeklinde eleştirildiğinin hatırlatılması üzerine Bakan Eker, şunları söyledi:

"Çok haksız, insafsız bir eleştiri. Faraziye hesaplar üzerine, 'kaçakçılık var' diyor. Şu ortamda zaten Doğu ve Güneydoğu sınırlarından hayvan kaçakçılığı yapıldığını söylemek zor. Genelge çıkarılırken amaç, yeni bir sistem oluşturmak. Eğer vaaz ettiğiniz kural uygulanmamışsa, sosyo-kültürel sebepler, altyapı eksiklikleri, kayıt sistemindeki problemler veya ülkemize mahsus sorunlar nedeniyle bu tam olarak yerleşmemişse, görevimiz bunu uygulanabilir hale getirmek.

Türkiye'nin bazı illerindeki köylerde, bunlar kesinlikle sınır bölgesindeki köyler değil, sınırdan 200-300 km içerideki illerdeki köylerde, vatandaş, ihmal, ulaşım, veya başka nedenlerle, doğan buzağıyı 6 ay içinde kaydettirmemiş. Bu durumda çok sayıda hayvan var. Şimdi biz (Biz daha önce genelge çıkardık, artık bunu kayda alamam) dersek, sorun çözülmüyor. 3 ay önce kayıt ettirmesi gerekirken kayıt etmemişse ne yapacaksınız? Biz uygulamadan haberi olmayan, kötü niyet taşımayan vatandaşı mağdur etmek istemiyoruz."

Bu nedenlerle 6 aydan büyük hayvanların küpelenmesi için tekrar uygulama başlattıklarını anlatan Eker, uygulamanın Kurban Bayramı öncesi yapılmasının da herhangi bir nedeni olmadığını, bayram süresince bütün denetimlerin eskisi gibi yapılmaya devam ettiğini bildirdi. 

http://www.haberx.com/n/1071508/hayvan-kacakciligindan-cok-kayitdisilik-var.htm

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın