Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Hal yasası doğru uygulama hatalı

hal.jpgTürkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan, mevcut hal yasasının doğru bir şekilde uygulanması halinde kayıt dışılığın önemli oranda azaltılabileceğini söyledi.

TÜSEMKOM 3. Olağan Genel Kurulu, Ankara Dedeman Otelde yapıldı. Divan kurulunun seçilmesinin ardından TÜSEMKOM Başkanı Tavşan, yönetim kurulunun 2005-2008 dönemi faaliyet raporunu okudu.

Tavşan, dünyada yaşanan küresel finansal krizin Türkiye’yi de etkilemeye başladığını belirterek, sektör çalışanlarının gelecek günlerde daha dikkatli ve tedbirli olması gerektiğini kaydetti.

Geçen genel kuruldan sonra Sanayi ve Ticaret Bakanının talimatıyla TOBB, TZOB, TESK gibi sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu resmi heyet ile Avrupa’daki toptancı hallerini incelediklerini anlatan Tavşan, modern bir altyapı ve özerk bir yönetime sahip olan Avrupa’daki toptancı hallerde kayıt dışılığın olmadığını belirlediklerini söyledi.

Organize marketçilik

Son 20-25 yıldır perakende pazarlamada organize marketçiliğin ön plana çıktığını belirten Tavşan, şöyle konuştu: "Ulusal ve uluslararası ekonomik güce sahip bu zincir organize marketler her ülkenin kendi özelliklerini tanımaksızın kendi çıkarları doğrultusunda lobi faaliyetlerinde bulunmaktadırlar. Sebze ve meyve pazarlamasında üretici birliği-market-tüketici şeklinde yeni bir modeli gündeme getiriyorlar. Biz üreticinin daha iyi fiyatla satabileceği, tüketicinin ise daha ucuz bir maliyetle sebze ve meyve yiyebileceği bir modele karşı değiliz. Böyle gösterilmek istenen model, sadece bu büyük marketçilerin daha kolay ve tekelci bir şekilde etkin çalışma yapabilecekleri pazarlama kanalıdır. Üreticinin direncini toptancı hallerini pasifize ederek tekelci bir pazarlama modeli ile kırmak istemektedirler."

Haksız kar iddiası

Organize marketçilik grubu ile oluşan büyük tedarikçilerin ve Türkiye’deki vergi sisteminden istifade eden perakende sebze ve meyve satıcılarının hal yasasının değiştirilmesi için baskı yaptıklarını kaydeden Tavşan, "İddia ediyoruz ki yasayı taslakta hazırlandığı gibi değiştirmek fiyatlara hiçbir olumlu yansıma getirmeyecektir. Sadece bu büyük market gruplarının daha kolay, istediği fiyata mal alıp yüksek fiyata mal satmaya devam edeceklerdir. Ayrıca sebze meyve piyasasındaki vergileme sisteminden faydalanan ve haksız kar etmeye alışmış kayıt dışı çalışan gruplarda büyük kazanç elde edeceklerdir" diye konuştu.

Kaynak: Hurriyet.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın