Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Gökkuşağı gibi gül yaptılar

gokkusagul.jpgHollandalılar, 17. yüzyıldaki lale çılgınlığı döneminde, işi siyah lale yapmaya kadar vardırmışlardı. Çiçek geliştirmek konusundaki bu tutkuları günümüzde de devam ediyor.

Emirates Havayolları'nın dergisi Open Skies'da yer alan bir habere göre, Peter van de Werken adlı Hollandalı bir çiftçi, çok renkli güller yaparak satıyor. Her bir taçyaprağı başka bir renkte olan güllere Gökkuşağı Gülü veya Şen Gül deniyor.

Bu bir gül ama bildiğiniz güllere benzemiyor. İlk tepkiniz, çiçek yapraklarına dokunarak rengin kalıcı olup olmadığını anlamaya çalışmak oluyor. Hayır, bu gerçek bir çiçek. Ama bu renklerle büyümedi. Peki nasıl oldu?

Gökkuşağı Gülü veya Şen Gül adı verilen bu çiçek, yeni bir boyama yöntemiyle ortaya çıktı. Bu yöntem sayesinde ilk kez, kitlesel olarak çok renkli çiçek üretilmeye başlandı. 29 yıldır çiçek endüstrisinde boyalı çiçekler yapılıyor ama genellikle tek renkten öteye fazla gidilemedi. Bazı meraklılar çok rengi deniyor ama doğrudürüst kitlesel üretime de geçilmedi.

Gökkuşağı gülünün gerisindeki adam, Peter van de Werken adında bir Hollandalı çiftçi. Tüm diğer Hollandalı çiçek yetiştiricileri gibi, Peter de bu işte babasının izinden gitmiş. Ancak onu diğer yetiştiricilerden ayıran özellik, bilime duyduğu büyük ilgi. Botanik alanında eğitim gördükten sonra, kendini bilimsel gelişmelere adamış.

OTOMATİK KASIMPATI BOYAMA MAKİNESİ YAPTI

İlk iş olarak, dünyanın ilk tamamen otomatik kasımpatı boyama makinesini icat etmeye çalışmış. Ancak ortağı planları çalarak rakip bir şirket kurunca, Peter van de Werken de çok renkli çiçek üretimini ticari boyuta ulaştırmak için çalışmaya başlamış. Bu arada kasımpatılarda başarı elde edilince, Van de Werken, güller üzerinde deneylere girişmiş. Kasımpatılar iki üç renk birbirine karışmış olarak üretilirken, güllerde her bir taç yaprağı başka bir renkte üretilebiliyor. Renkler konusunda da sonsuz bir çeşitlilik var.

Peki bu nasıl oluyor? Van de Werken, kendisine en çok sorulan sorunun "Bu güllerin rengi gerçek mi?" sorusu olduğunu söylüyor. Samimi cevabı da şu: Bilmiyorum. Daha önceki makinesi çalındığı için, bu konuda fazla bilgi vermek istemiyor. Hatta kullandığı boyama ünitesini de kutularının arasına saklıyor. Ancak süreç hakkında temel bilgiler veriyor: Çiçekler önce boyaya sonra suya batırılıyor. Renk ayrımını sağlamak için Van de Werken, farklı boya pigmentleri içeren bir solüsyon geliştirmiş. Pigmentlerin her biri başka bir moleküler yapıya sahip olduğu için çiçekler boyayı emdikçe renkleri ayırıyor. Bu da çok tuhaf değil çünkü bitkiler, topraktan emdikleri kimyasal bileşimleri farklı amaçlarla besin olarak kullanmak için zaten doğal olarak birbirinden ayırıyor.

Bu süreçten sonra çiçekler renkleri stabilize eden başka solüsyonlara batırılıyor. Çiçeklerin içindeki reaksiyonlar 24 saat daha devam ettikten sonra iş sona eriyor.

Peter Van de Werken, ilk gökkuşağı gülünü iki yıl önce geliştirmiş. Süreci hızlandırmak ve geliştirmek için daha çok yol katetmesi gerektiğini söylüyor. Ama şu anda ticaret sürüyor: Kullandığı beyaz güller Hollanda'da yetiştiriliyor. Çok kısa bir mesafe katederek boyandıkları atölyeye geliyor. Oradan da dünya çiçeklerinin yüzde 63'ünün el değiştirdiği Aalsmeer Çiçek Borsası'nda satışa sunuluyor.

Hürriyet.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın