Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Gıda Boyası Olan 'Siyah Havuç' Yok Satıyor

siyah havuc.jpgÖzellikle Avrupa'da sentetik gıda boyalarını hızla terk eden gıda sanayii, artık organik, yani doğal gıda boyalarını tercih ediyor.

Bunun için koyu kırmızı meyvelerden yararlanan gıdacılar, en iyi sonucu Konya Ereğli'de yetişen siyah havuçtan almaya başladıklarını ifade ediyor.
Meyveli yoğurt, pasta, çikolata, şekerleme gibi ürünlerde siyah havuç, rengiyle doğal gıda renklendiricisi olarak kullanılıyor. Yurtdışında doğal renk maddesi olarak kullanılmaya başlanması dolayısıyla, Avrupa ve Uzakdoğu'dan gelen yoğun talebe bağlı Ereğli'de siyah havuç üretimi, geçen yıla göre 8 bin dekardan 25 bin dekara çıktı. Ereğli Tarım İlçe Müdürü Özkan Özgüven, Türkiye'nin ve bu coğrafyanın en kaliteli siyah havucunun topraktaki kireç ve potasyum dengesinin elverişli olması dolayısıyla Ereğli'de yetiştiğini söyledi.

'Satış endişesi yok'
Özgüven şunları kaydetti: "Son yıllardaki bu gelişmenin yanı sıra Avrupa ve Uzakdoğu'dan gelen taleple siyah havuca büyük bir yönelme oldu. Ereğli'de geçen yıl 8 bin dekarda yapılan ekim, bu yıl 25 bin dekara çıktı. Çiftçi, pancarı bırakıp havuca yöneliyor. Geçen yıl 25 bin tona yakın ürün alınmıştı, bu yıl 80 bin tonun üzerinde üretim bekleniyor. Ürünün satışı konusunda endişe yaşanmaması, çiftçinin bu ürünü ekmesini sağladı. Firmalar, siyah havuç almak için yarışıyor."

Radikal Gazetesi

Yorumlar (1)

  • ben koaeli de oturmaktayım. eşimin köyünde 30 dönüm boş arazi var.siteye yeni üye oldum.merakımdan dolayı bu siteye üye oldum. buradaki gelişmeleri takip edip köydeki arazileri en iyi şekilde nasıl kullanabilirim tarım mı hayvancılıkmı şuan başka bir düşüncem yok.böyle bir çalışmayı başlatan emeği geçen herkeze çok teşekkürler.

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın