Fidanı Avustralya'dan getirdi, Japonya'ya zeytinyağı satacak
- Kategori: Haberler (Arşiv)
- Pazar, 27 Eylül 2009 16:09
- Gösterim: 3778
Zeytin fidanları uçakla Avustralya'dan getirtildi. Bahçeyi son teknolojiyle İsrailliler kurdu. İtalyanların üreteceği zeytinyağı ise Japonya'ya ihraç edilecek.
Eski milletvekili Mehmet Ali Bilici, Adana'ya adeta 'Birleşmiş Milletler modeli'yle Türkiye'nin en büyük organik zeytin bahçelerinden birini kazandırdı. Bin 500 dönümlük bahçe daha şimdiden dünyanın gözdesi haline geldi. Son yerel seçimlerde AK Parti'nin Adana Büyükşehir Belediye başkan adayı da olan Bilici'nin zeytinlik macerası, iki yıl önce Avustralya'dan özel uçakla getirttiği yüksek verimli zeytin fidanıyla başladı. Alanında çok gelişmiş bir İsrail firması tarafından dikilen ve yetiştirilen fidanlar, iki yıl içinde meyve verdi. Öyle ki zeytinyağının erken hasat deneme üretimi bile gerçekleşti. Organik zeytin üretilen bahçeye, yurtdışından talepler artınca zeytinyağı fabrikası kurulması kararlaştırıldı. Bilici Group, fabrikayı İtalyanlarla ortak açacak. Burada üretilecek yağa şimdiden Japonlar talip oldu.
Bahçenin sahibi Mehmet Ali Bilici, zeytinin ağaçtan toplanıp paketlenmesine kadar olan süreçte insan elinin değmeyeceğini belirtiyor. Zeytinyağını, birinci sınıf ürün olarak dünya pazarına sunacaklarını anlatan Bilici, fabrikayla birlikte bölgedeki diğer üreticilerin zeytinlerini de alıp işleyeceklerini söyledi. Bilici, "Zeytin bahçesinde su, gübre ve topraktaki mineral değerleri bilgisayarla ölçüp, elektronik ortamda denetliyoruz. Buğdaydan çok daha fazla gelir elde edilen zeytinyağını imal etmek için hiçbir teknolojik yatırımdan kaçınmıyoruz." dedi. Zeytincilik projesinin ilginç bir de hikâyesi var. Mehmet Ali Bilici, projenin aslında Kuveyt'te uygulanmak üzere hazırlandığını, ancak ABD'de Boston Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunu oğlu Bilal'in girişimleri ile projeyi Adana'ya çektiklerini aktardı.
Kaynak: Zaman.com.tr
-
Mehmet Ali Bilici'yi ve onun gibi çalışanları tebrik etmek gerekir. Ülkemizin tanıtımı ve gelişimi için katkı sağladıkları için. Artık zamanımızda çiftçilik ve çalışmalar babadan dededen kalma metotlarla gitmiyor. En son teknolojik çalışmalarla haha hızlı ilerliyor. Para ve bilgi çok gerekli. Öncüler oldukça çavrede örnekler çoğaldıkça insanlarımızda onları örnek alıp yeni teknolojileri uyguluyorlar. 70 li yılların sonunda 300-500 m2 sera yada 300-500 tavukluk kümesler çok başarılı ve örnek işletmelerdi. Şimdi ise en garibanı bile bunu yapmıyor çünkü geçinemiyor. İnşallah yeni teknolojiler ülkemize daha hızlı girer hem ülkemiz kalkınır hemde tanıtılır diye düşünüyorum. Bu tür örnek yazılar insanımızın ufkunu açmakta yararlı olmaktadır. Ziraat mühendisi kardeşlerimizede çok iş düşmektedir. Bizim insanımızın karar verme mekanızması gözünün ucundadır. Önce ne olduğunu görecek sonra karar verecektir. Uyanık ve akıllı olanlar ise onlar işe başlayana kadar işin kaymağını yiyeceklerdir.
0 Beğen -
haramımın binası olmaz deniyor...
demekki oluyor.anap döneminde yaptıkları hırsızlıkları zeytin yağı ile aklayamazsın.
vatandaş olarak hakkımı helal etmiyorum....0 Beğen -
haramımın binası olmaz deniyor...
demekki oluyor.anap döneminde yaptıkları hırsızlıkları zeytin yağı ile aklayamazsın.
vatandaş olarak hakkımı helal etmiyorum....0 Beğen
Yorumlar (4)