Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Ekolojik Tarım Turizmi

ekolojik-tarim-turizmi_o.jpgEkolojik tarım ve turizmi bir araya getirerek doğayla iç içe tatil imkanı sunan Ekolojik Tarım Turizmi, Fethiye'de yaygınlaşmaya başladı. Özellikle büyük şehirlerden gelen ekonomik durumu iyi turistler bu tür konaklama yerlerini tercih ediyorlar

Fethiye'de sayıları artmaya başlayan Ekolojik Tarım Turizmi merkezlerinden biri de ekolojik tarım çiftliği Pastoral Vadi. Bölgede çiftçilere ve turizmcilere örnek olma özelliğinin yanında alternatif turizm imkanı sunan Pastoral Vadi'de konaklamak için aylar öncesinden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Bu çiftlikte zehir ve kimyasal madde kullanılmadan üretilen ürünler konuklara ikram edilirken, isteyen konuklar çiftlikte gönüllü çalışarak hem tarım yapmanın hem de ücretsiz tatilin tadını çıkarıyorlar.

Organik tarım, ekolojik yaşam ve tatil olgularının birlikte değerlendirildiği bu çiftliklerde doğal mimarı yaklaşımıyla tasarlanmış taş, ahşap ve kerpiç evlerde yılın 12 ayı turizm yapılıyor. Ekolojik Tarım Turizmi merkezleri, kent yaşamı ve teknolojinin getirdiği stres ve sıkıntıları doğal, sakin ve huzurlu bir ortamda unutmak isteyenler için "köye dönüş" görünümünde bir ortamda unutturuyor. Bu tür alternatif turizm yerlerinde konuklar istedikleri takdirde tarımsal çalışmalara katılabiliyor, yerel kültür ve el sanatları atölyelerinde kilim dokumayı, topraktan çömlek yapmayı, ahşap oymayı, sepet örmeyi, tarhana, erişte, reçel ve turşu yapmayı deneyebiliyor. Pastoral Vadi'de tatil; "Çiftlikte üretilen her şey dahil" anlayışıyla fiyatlandırılıyor. Sabah, öğle ve akşam yemekleri, ara öğünler, mutfakta, bahçe ve atölyelerde üretilen yiyecek ve içecekler ile ikramlarda sınırlama yok.

Pastoral Vadi hakkında bilgi veren işletme sahibi Ahmet Kizen, Pastoral Vadi'de organik olarak üretilen ürünlerin doğal yöntemlerle hazırlanarak konuklarına sunulmasını mutfağımızın temel çalışma ilkesi olarak benimsediklerini söyledi. Çiftlikte yetişmeyen ya da yetmeyen ürünleri, aynı tarz üretim yapan ya da güvendikleri geleneksel yöntemle üretim yapan köylülerden elde ettiklerini anlatan Kizen, şöyle konuştu: "Konuklarımıza artık evlerde pek yapılmayan, lokantaların mönülerinde rastlanmayan yöresel Akdeniz mutfağına özgü, geleneksel ve yerel tatlar taşıyan yemek sunuyoruz. Taş fırınımızda kendi ekmeğimizi yapıyor, yemeklerimizi tandır ve ocakta odun ateşi kullanarak pişiriyoruz. Yemek hazırlama işlemi aynı zamanda bir atölye çalışması olduğundan, konuklarımızın yemek hazırlama çalışmalarına katılmasından, bilgi ve hünerlerini bizimle paylaşmasından büyük mutluluk duyuyoruz." Artık dünyada sağlıklı yaşam için sürdürülebilir tarım çiftlikleri kurulduğunu anlatan Kizen, şöyle konuştu: "Biz de burada böyle bir çiftlik kurduk. Büyük şehirlerin gürültüsünden stresinden uzaklaşmak, sağlıklı besin tüketmek isteyen insanların en büyük tercihi konumuna geldik. Buranın en büyük özelliği araştırıp gelen bilinçli insanların tercih etmesi. İnsanlar çiftlikte çalışmayı, dalından meyve kopartıp yemeyi seviyor. Sadece kuş ve su sesinin bulunduğu çiftlikte bütün stresten uzaklaşıp dinleniyorlar." Çiftlikte gönüllü olarak bulunan Alman Rebecca Bahr da Pastoral Vadi'yi internetten bulduğunu belirterek "Bir arkadaşım da tavsiye etti. Buraya geldim, gönüllü olarak çalışıyorum ve çok memnunum. Burada hem tatil yapıyorum, hem de çalışıyorum" ifadelerini kullandı.

Kanadalı öğrenci Ashley Cole ise bu çiftliğe bayıldığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Çilek, portakal topluyorum. Bizim ülkemizde hep kimyasal mücadele yapıldığı için yabani ot yok. Burada çileklerin arasından yabani otları yoluyorum. Gittiğimde ülkemde bütün arkadaş çevreme tavsiye edeceğim. Ben bu tür ortamları seviyorum. Öyle beş yıldızlı, yani kitle turizmi yapılan yerleri sevmiyorum. Hem sakin hem de toprakla uğraşmak çok güzel. Hayallerim gerçek oldu

http://www.haberler.com/

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın