Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Domateste son 10 yılın en kötü dönemi

domates33_gencziraat.jpgAntalya Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri (AYMSİB) Başkanı Mustafa Satıcı, domates üretiminde son 10 yılın en kötü dönemi yaşandığını, küresel kriz nedeniyle de ğünü söyledi.

AYMSİB Başkanı Mustafa Satıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen Ağustos dönemindeki dikim aşamasında havaların sıcak gitmesi, gübre fiyatının çok fazla artması sonucu üreticinin gübre kullanımını azaltması ve üründe virüs yaşanması, son günlerde de aşırı soğuklar nedeniyle domates kalitesinde bozulmalar yaşandığını söyledi.

Domateste kalitenin bozulmasının ihracatı da olumsuz etkilediğini belirten Satıcı, domates fiyatlarının tamamen ihracata endeksli olduğuna dikkati çekti. Üretici ve ihracatçının mağdur olduğunu belirten Satıcı, şunları kaydetti:

''Domateste son 10 yılın en kötü dönemi yaşanıyor. Gübre kullanımının azalması, virüs yaşanması, havaların soğuk gitmesi kaliteyi bozdu. Ayrıca, küresel kriz nedeniyle Avrupalı tüketici tasarrufa yöneldi, ihtiyaçlarını kıstı. Bu nedenle Avrupa pazarında daralma var. Avrupa'da domates fiyatları 50 cente kadar düştü. Avrupa'da İspanya başta olmak üzere Fas'ta üretilen domatesin fiyatları Türk ürünlerinden daha ucuz. Avrupa'da domates fiyatları 50 cente kadar düştü. Fiyatların düşmesi üzerine üretici hem de ihracatçı çok zor durumda kaldı.'

Avrupa ülkelerinin domates alımlarını İspanya ve Kuzey Afrika ülkelerinden gerçekleştirdiğini belirten Satıcı, ''Kuzey Afrika'daki domates ekim alanlarının çok büyük ölçekli olması ve kalitede sorun bulunmaması nedeniyle Avrupalı tüketici, bu ürünleri tercih ediyor. Bunun yanında domates fiyatları da Türk domatesinden daha iyi olması tercih nedeni oldu. Domates üretimi ve ihracatı desteklenmeli'' dedi

Kaynak: Zaman.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın