Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Doğrudan Gelir Desteğinin Astarı Yüzünden Pahalıya Geliyor

mazot_gubre_destek.jpgDoğrudan Gelir Desteği'nden (Dgd) Faydalanan Çiftçi Sayısının Son 6 Yılda Yüzde 50 Azaldığı İfade Ediliyor. Sebep Olarak da, Çiftçinin Desteği Almak İçin Harcadığı Paranın Eline Geçenden Fazla Olması Gösteriliyor.

Doğrudan Gelir Desteği'nden (DGD) faydalanan çiftçi sayısının son 6 yılda yüzde 50 azaldığı ifade ediliyor. Sebep olarak da, çiftçinin desteği almak için harcadığı paranın eline geçenden fazla olması gösteriliyor.

Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, 2002'de DGD'den yararlanmak isteyen çiftçi sayısının 6 bin 500 olduğunu, rakamın 2008'de 3 bin 500'e gerilediğini söyledi. 2002'de çiftçilerin dönüm başına 10 YTL gelir desteği aldığını aktaran Musluoğlu, tutarın 2008'de yüzde 30 düşürülerek 7 YTL'ye çekildiğini belirtti.

Ödenen miktar düşük olduğu için çiftçilerin DGD'ye ilgisinin azaldığını aktaran Musluoğlu, "Çiftçilerimiz DGD'den yararlanmak için bir miktar masraf yapıyorlar. Şu anda DGD almak isteyen çiftçinin harcadığı para alacağından fazla. Bu nedenle çiftçilerimiz DGD ile uğraşmak istemiyor. Ödenen miktarın yükseltilmesi gerekiyor." dedi.

Çiftçilerin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini vurgulayan Musluoğlu, 2008 yılı ocak ayından bu yana bin 500 çiftçinin kredi alabilmek için özel bankalara başvurduğunu kaydetti. Bankaların yanı sıra Tarım Kredi Kooperatifi'nden de destek almaya çalışan çok sayıda üreticinin olduğunu dile getiren Musluoğlu, "Maliyetler sürekli artıyor. Buna rağmen ürünlerin fiyatları maalesef hiç değişmiyor. Hatta günden güne ürünlerin fiyatları geriliyor. Mazot ve benzinde yeni indirimler yapılmalı. Çiftçileri destekleyici yeni projelerin acilen hayata geçirilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Musluoğlu, Alanya Sulama Birliği'nin bir süre önce gerçekleştirdiği meclis toplantısında almış olduğu yüzde 25'lik su zammının da üreticiyi mağdur ettiğini anlattı.

Kaynak: Sondakika.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın