Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Buğday üretiminde damla sulamaya geçiliyor

bugday.jpgKonya`da çiftçiye verilen destek sayesinde artık sadece mısır ve şeker pancarında değil hububat üretiminde de damlama sulama sitemi kullanılmaya başlandığı bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Sade, yaptığı açıklamada, kuraklığın hat safhada yaşandığı Konya`da mevcut su kaynaklarının tarımsal uygulamaya yeterli gelebilmesi için damla sulama sistemine geçilmesinin şart olduğunu belirtti.

Devletin damla sulama sisteminin yaygınlaşması için çiftçiye destek verdiğini anımsatan Sade, ``Çiftçiye 2 alternatif sunuluyor. Birincisi verimli sulama sistemine geçen çiftçiye 5 yıl faizsiz kredi veriliyor, ikincisi peşin alımlarda yüzde 50 destek sağlanıyor`` dedi.

Sade, sağlanan olanaklar nedeniyle damla sulama sisteminin Konya bölgesinde hızla yayıldığını, özellikle çölleşme tehdidi altında bulunan Karapınar ile Çumra ilçesinde verimli sulama teknikleri kullanımının yaygınlaşmasının sevindirici olduğunu vurguladı.

Verimli sulama sistemlerinin yaygınlaşmasında sağlanan desteğin etkili olduğunu dile getiren Sade, bununla birlikte klasik sulama tekniklerinde maliyet artışının da bunda önemli rol oynadığını ifade etti.

Kuraklığın yaşandığı Konya`da çiftçiye verilen destek sayesinde artık sadece mısır ve şeker pancarında değil hububat üretiminde de damlama sulama sistemi kullanılmaya başlandığını dile getiren Sade, şunları kaydetti:

``Çiftçi yalnızca hububat üretimi için tarlasına damla sulama sistemi kurmayı yüksek maliyetli görüyor. Ancak, sebze, mısır ve şeker pancarı gibi sıralı bitkiler için verimli sulama sistemi kurulması durumunda, sistem aynı yıl içinde hububatta da kullanılıyor. Damla sulama sistemiyle hububat sulamasına, büyük çapta ekim yapan çiftçilerin de geçmeye başlaması geleceğe yönelik olarak umut veriyor. Damla sulamanın önümüzdeki yıllarda bölgede giderek daha fazla yaygınlaşacağını tahmin ediyoruz.``

Sede, suyun tasarruflu kullanımıyla ilgili Devlet Su İşleri`nin (DSİ) de bölgede önemli çalışmaları olduğuna değinerek, ``Eskiden sular açık sistemlerle ve toprak kanallarla tarlalara ulaşıyor, bu durum suda kayıplara neden oluyordu. DSİ artık sulama kanallarında ya kapalı basınçlı sulama sistemine geçiriyor ya da mevcut toprak kanallarını revize ederek beton hale getiriyor. DSİ`nin kurduğu basınçlı sulama sistemleri de çiftçinin damla ve yağmurlama sistemini kullanmasını özendiriyor`` diye konuştu.

Kaynak: stargazete.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın