Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Bir zamanlar göldü şimdi tarla oldu

golmarmara.jpgManisa Gölmarmara'da 85 bin dönüm arazi üzerindeki Marmara Gölü, kurudu. Bir zamanlar balık tutulan yerde şimdi kavun karpuz domates biber toplanıyor

Gölde daha önce balıkçılık yaparak geçimini sağlıyan vatandaşlar, şimdi kuruyan göl yatağında pamuk başta olmak üzere, domates, biber, kavun ve karpuz ekmeye başladı.

Marmara Gölü'nün büyük bir bölümü, aşırı sıcaklar nedeniyle kurudu. Gölde yaşayan bazı canlı türlerinde toplu ölümler görülmeye başladığı belirtildi. Gölde daha önce balıkçılıkta kullanılan tekneler, arazide çürümeye terk edilmiş durumda. Gölün kuruyan kısımlarında oluşan büyük çatlaklar çöl manzarasını andıran görüntüler meydana getiriyor. Gölün bulunduğu 85 bin dönüm alanın sadece 40 bin dönümünde su kalmış. Gölün kalan kısmında ise çiftçilik yapılmaya başlamış.

Gölü incelemeye giden Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan, özel aracıyla önce su kaplı olan yerlerde çamura saplındı. Başkan Ziyan, arcını yakın köyden çağırdığı traktörle çıkarabildi. Kavun ve karpuz tarlalarını göstererek, buraların daha önce göl olduğunu ve girmenin bile imkansız olduğunu belirten Ziyan, şu anda çiftçilerin, maliyeye kirasını vermek suretiyle çeşitli sebze ve meyve ekmeye başladığını söyledi. Yeterince sulanamadığı için göl arazisine ekilen pamuk, karpuz, kavun ve domateslerin hiç bir ekonomik değerinin olmadığını ve tarlada kaldığını belirten Ziyan, vatandaşların, kira parasını bile kurtarmadığı için ektikleri mahsulü tarlada bıraktığını söyledi. Kuraklık ve Gördes çayının yapımı devam eden Gördes Barajı'na verilmesi nedeniyle gölün 2.5 metre derinliği kaldığını belirten Ziyan, böyle devam ederse gölün, 2-3 yıl içinde tamamen kuruyacağını söyledi. Gölün kurumasının verimli toraklara sahip Gölmarmara Ova'sını olumsuz etkilediğini vurgulayan Ziyan, vatandaşların mahsullerini sulayamadığı için her geçen yıl verimde büyük düşüş yaşadıklarını kaydetti. Ziyan, "Göl kurudu. Şu anda gölün bir ucundan bir ucuna yürüyerek gitme imkanı var. Türkiye'nin en lezzetli sazan balığının yetiştiği bu gölde artık balıkçılık da bitti. Kuş cenneti olarak tabir edilen göle artık kuşlar da uğramaz oldu." dedi.

Önümüzdeki yıllarda yeterli yağış düşmezse gölün tamamen kuruyacağını dile getiren Ziyan, "Çünkü göle en fazla su sağlayan Gördes Çayı, burada yapılan baraja çevrildi. Gölün yağmur sularından başka ciddi manada bir besleyici unsuru kalmadı. Kuraklık ve buharlaşma da hesaba katılırsa göl 3-5 yıl sonra kuruyabilir." dedi.

Göldeki bu olumsuz değişimin sonucunda burada yaşayan bazı canlılarda toplu ölümler görülmeye başlandığını dile getiren Ziyan, "Su seviyesinin azalması gölde hayatı neredeyse bitirdi. Su seviyesindeki azalma nedeniyle göl yüzeyinde iki adacık oluştu. Kuruyan bu alanlar da ecrimisil ödenerek köylü tarafından tarıma açıldı. Gölde toplu ölümler nedeniyle sazan balığı kalmadı. Su yılanları ve midyeler de ölüyor. Balıkların, suyun azalmasından dolayı oksijen yetersizliği nedeniyle öldüğü sanılıyor. Bunun yanı sıra 102 kuş türü ve daha bir çok balık yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Gölde artık hayat bitti diyebiliriz." diye konuştu.

Yılardır gölde balıkçılık yapan 67 yaşındaki Ferhat Gezgin de gölün her geçen gün kuruduğunu, balıkların da çamurdan çıkmadığını vurguluyor. Gezgin, 85 bin dönüm alanı kaplayan gölün kuruyup 40 bin dönüme düştüğünü söyledi. Balıkçı Ali Atıcı da, bu yaz hiç balık tutamadıklarını söyledi.

Marmara Gölü'nün su seviyesinde 1990'lı yıllarda başlayan azalmanın, son yıllarda daha belirgin hale geldiği belirtiliyor. Göldeki su miktarının 2006 yılında 300, 2007 yılında 180, 2008 yılı başında ise 50 milyon metreküpe indiği kaydediliyor. Gölde, ağustos ayı itibariyle su hacminin ise 25 milyon metreküpe gerilediği belirtiliyor.

Kaynak: Haber7.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın