Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Bilgisayar yazılımları tarımda maliyetleri düşürüyor

yazilim.gifAmerikan menşeli bir yazılım olan Farm Works'ün Türkiye distribütörlüğünü alan İntofel AŞ'nin sahibi Özhan Özşahin, tarımda maliyetleri düşürmeyi hedefleyen programın 50 dönümden daha fazla alanda üretim yapan işletmelerin maliyetlerine yüzde 25 tasarruf sağladığını söyledi. Türkiye'de bin işletmeye ulaşmayı hedeflediklerini belirten Özşahin, Farm Works yazılımlarının tarlada kullanılan ilacın dozundan traktörün harcadığı mazota, işçilik maliyetlerinden kâr realizasyonuna kadar her detayı 5 dakika içerisinde görebildiğini söyledi. "Düzenli girilen veriler sayesinde çiftçinin artık ‘bu işin bize maliyeti ne olur' kaygısı kalmayacak. Bu programlar tarımla ilgili her türlü girdi ve çıktıyı anında işliyor" diye konuşan Özşahin, sadece geçen ay katıldıkları Avrasya Tarım Fuarı süresince 500'e yakın çiftçinin kendileriyle iletişime geçmek istediğini kaydetti.
    Ayrıca gübrenin ihtiyaca göre dağıtılmasıyla topraktaki aşırı yüklenmeyi engelleyerek dengeli bir bitkisel üretim ve verim artışı sağlanabildiğini de dile getiren Özşahin, Farm Works yazılımını önce Adana'daki kendilerine ait narenciye bahçelerinde denediklerini aktararak uydu koordinatlı alan haritaları, damlama sulama haritaları ve yağ atım haritası ile görsel yönetim imkanı elde edildiğini ve geçmişe dönük bilgi bankası oluşturulduğunu belirtti.
    
    Kullanılan ilaçlar da takipte
    Yazılım ile üretim takibinin daha yakın izlenebildiğini anlatan Özşahin, bu şekilde kaliteli ürün elde edilmesi ve verim artışının sağlandığını söyledi. Bütçe çalışması ile ileri dönük hedeflerin parasal olarak değerlendirildiğini, ağaç ve dönüm başı maliyetlerin takip edilebilir hale geldiğini ifade eden Özhan Özşahin, "Kullanılan gübre net değerleri güncel olarak takip edilir hale geldi. Kullanılan ilaç listesi alan ve ürün bazında güncel olarak takibe alındı. Ekipman ve personel kullanımı, saat bazında maliyetler tespit edildi. Ürün, alan, çiftlik bazında gelir ve gider tabloları oluşturuldu" diye konuştu.
    Farm Works Türkiye'nin Namık Kemal Üniversitesi ile birlikte VRA adıyla gübre dağıtım sistemlerine dair bir proje yürüttüğünü de belirten Özşahin, "Bu ürünü dünya çoktan beri kullanıyor. Tarımsal çözümler içerisinde uydu teknolojisi kullanılarak, modern tarımın istediği gereksinimlerin karşılandığı böyle bir bilişim teknolojisi Türkiye'de yok. Tarımın modernleşmesi için bu yazılımın tanıtımını ve kullanımını artırmak amacıyla Tarım Bakanlığı'na başvuracağız. Damla sulamaya 5 yıl faizsiz kredi veriliyorsa bu çalışma da bunu hak ediyor" diye konuştu.
     Kaynak :Referansgazetesi

Yorumlar (1)

  • Türkiyede bu projeyi bekleyen bisürü çiftçi var Devlet asıl bu projelere destek versede herkes kazansa güzel olmasmı ?

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın