Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Baklagiller Destekleme Kapsamına Alınıyor

baklagiller_destek.jpgTürkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Bakanlar Kurulu'nun Karar Aldığını, Önümüzdeki Ekim Ayında  Pirim Sistemi ile Destekleneceğini Söyledi.

BAKLİYAT DESTEKLEME KAPSAMINA ALINDI

Bakanlar Kurulu'nun bakliyatı destekleme kapsamına aldığını duyuran Yetkin, şu bilgileri verdi: "Önümüzdeki ekim dönemi için bakliyatı da destekleme kapsamına alarak primi sistemi ile destekleneceği kararı bana söylendi. Yeni döneminde baklagiller de desteklenecek. Bu karar Bakanlık olarak alınmış durumda."

Yetkin, bu yıl ilk kez mercimek ithalatı yapılacağını da belirterek, "Mercimek'te bir sıkıntı var. Türkiye ihracatçı bir konumdayken, şuan ihracatçı bir konuma düştük. 130-140 bin tonluk bir üretim var şuan. 100 bin ton mercimek ithalatına ihtiyaç var. Bu çalışmalarda şuan tamamlanma aşamasına geldi. Türkiye bu sene mercimekte ithal edecek." şeklinde konuştu

 

Türkiye'nin bu yıl ilk kez mercimek ithal edeceğini de açıklayan Yetkin, Rusya'nın geri gönderdiği ürünlerin ise iç piyasaya sunulmadan imha edilmesi gerektiğini dile getirdi. Bursa'da 'Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Planlanması' konulu bir konferansa katılan Yetkin, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rusya'nın Türkiye'den meyve ve sebze ihracatını durdurmasıyla ilgili olarak Türkiye'nin eksiklerinin olmasına karşın, Rusya'nın da iyi niyetli olmadığını belirten Yetkin, şöyle konuştu: "Burada Türkiye'nin kendini yeniden gözden geçirmesi gerekmektedir. Tarım ürünleri ihracatının yüzde 43'ünü Rusya'ya yapıyoruz. 500 milyon dolarlık bir ticaret hacmi bu. Ancak bu kayıp daha fazla olur. Bundan üretici etkilenecektir. Tarım ürünleri fiyatlarında çok ciddi bir düşme yaşanacaktır ve düşme sürecine de girdi zaten. Ürünlerimizi şuanda limanlarda bekliyor, sokmuyorlar."

Yetkin, tohumun tarlaya atılışından tüketicinin önüne gelene kadarki sürecin izlenebilmesi, tarım ilaçlarının reçete ile satılması ve her tarımsal üretim işletmesinde üretici izleme defteri koyma zorunluluğu getirilmesi gibi adımlar atılması gerektiğini kaydetti.

Rusya'nın samimi olmadığını savunan Yetkin, şöyle devam etti: "Rusya ilaç kalıntısı var diye malı geri çeviriyor ama Suriye ve İran'dan meyve sebze alıyor. İnsana gülerler, Suriye ve İran'da akredite olmuş labratuvarı var. Alt yapı bizden daha mı iyi. O zaman sen burada art niyetlisin, samimi değilsin, dürüst değilsin. Onu külahıma anlatsınlar. Aynı hassasiyetini onlara a gösterirsen oradan bir gram mal almaman lazım. Şu anda Rusya'da üretim iyidir, bolluk dönemidir o nedenle yasaklıyor. İspanya ile alışverişe devam ediyor."

GERİ GÖNDERİLEN MALLAR DERHAL İMHA EDİLMELİ

Rusya'nın geri gönderdiği malların iç piyasaya sürülmemesi için acilen tedbir alınması gerektiğine dikkat çeken Yetkin, çay örneğini vererek, şu uyarılarda bulundu: "Bu mallar satılmadığı taktirde Türkiye'de tüketilecektir. Bu ciddi bir risktir. Çayda da aynı şey olmuştu ve şimdi Karadeniz'de kanserden geçilmiyor. Yazıktır bu millete. Domates yiyerek bir şey olmaz diyemezsiniz. İhracat için hazırlanıp geri dönen malların piyasaya sürülmemesi için derhal kontrol altına alınarak piyasaya sürülmemesinin tüm tedbirleri alınmalıdır. Bu bir alarmdır. Geçen yıl, Ruslar'ın yemediklerini bizim milletimize yedirdiler. Böyle bir şey olur mu. Derhal tedbir alınmalı. El konulmalı hatta gerekirse bu ürünler imha edilmeli. Türk insanı kobay değil. Bunun engellenmesi için bu ürünler iç piyasaya dönmeden imha edilmesi ve ortadan kaldırılması lazım. Oraya reva görülmeyen kendi insanımıza yedirilmez."

Kuraklık nedeniyle hükümetin 9 ili kapsayan kararnamesini acele bulan Yetkin, Türkiye'nin bir çok bölgesinde kuraklık etkisinin araştırılıp daha kapsamlı bir kararname hazırlanması gerektiğini savundu.

Borçların ertelenmesi ve tohum karşılığı para desteğini olumlu ancak yetersiz gören Yetkin, tohumluk, gübre mazutun da sübvanse edilmesi gerektiğini ifade etti.

 

http://www.gidasanayii.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın