Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Bakan Eker :"Türkiye'nin Yeterli Hububat ve Pirinci Var"

eker-mlt.jpgTarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin stoklarında ve raflarında yeterli hububat ve pirinç bulunduğunu söyledi. Malatya Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışına katılan Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada gıda fiyatlarındaki artışlara değindi.

Bakan Eker, günümüzde tarımın sadece gıda amaçlı değil aynı zamanda enerji amaçlı olarak yapıldığının altını çizdi.

Dünyada petrol fiyatlarının son 5 yıl içerisinde 23 dolardan 120 dolara çıktığını hatırlatan Bakan Eker, "Bu durum insanlığı yeni enerji kaynaklarına yöneltmiştir. Bugün dünyada bir yılda gıda maddesi olarak kullanılması gereken 100 milyon ton tarımsal ürün enerji hammaddesi olarak kullanılmaktadır. 100 milyon ton buğday, mısır ya da şeker kamışı gibi temel gıda maddelerinin kaç milyon insanın gıdası olduğunu düşünmemiz gerekir." dedi.

Bu durumun uluslararası piyasalarda gıda fiyatlarının artmasına yol açtığının altını çizen Bakan Eker, aynı zamanda taşımacılık maliyetlerini arttığını ve gübre fiyatlarının 2 kattan daha fazla yükseldiğini vurguladı.

Zenginlerin artık ellerindeki büyük paraları eskiden olduğu gibi kıymetli madenlere değil gıdaya yatırır hale geldiğini dile getiren Bakan Eker, "Uluslararası piyasaları etkileyen bu durumdan bizim de etkilenmemiz kaçınılmazdır. Ama biz Türkiye olarak çok şükür sahip olduğumuz imkanlarla 2008 yılında üretimde arz eksikliği ile ilgili bir problem yaşamıyoruz. Bugün gerek hububat gerekse pirinç açısından piyasalarda stoklarda, raflarda, imalathanelerinde Türkiye insanına yetecek kadar gıda maddesi vardır." şeklinde konuştu.

Hiç kimsenin endişe etmemesini isteyen Bakan Eker, geçtiğimiz haftalarda olan dalgalanmaların yapay olarak abartılmasının bir takım fiyat dalgalanmalarına neden olduğunu söyledi. Bakan Eker, şunları kaydetti: "Onlarda bugünlerde alınan tedbirlerle inişe geçti. Son bir kaç gün içerisinde özellikle pirinç fiyatlarında önemli düşüşler meydana geldi. Tabi bizim Türkiye'nin üretim potansiyellerini ihracat yapacak kaynak sağlayacak şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Bu nedenle de Türkiye'nin tarımsal potansiyelini azami derecede yukarılara çıkaracak projelerini hayata geçiriyoruz. Türkiye'nin tarımsal üretimi ile ilgili 2008-2012 vizyonunu biz hazırladık."

Tarımın temel girdisi olan su konusuna büyük önem verdiklerini belirten Bakan Eker, küresel ısınma ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yaşadığı kuraklığın Güneydoğu Anadolu Projesi ile birlikte aşılacağını vurguladı.

Bakan Eker, GAP ile 1 milyon hektar alanın sulanacağını belirterek, projenin 4-5 yıl içerisinde tamamlanacağını, bunun için gerekli kaynağın ayrıldığını ifade etti.

Fuarın açılışını yapan Bakan Eker, ülkelerin zamanla değeri hiç düşmeyen aksine artan yegane servet kaynağının tarım olduğunu belirterek, "Onun için tarım potansiyelini iyi kullanmak gerekir. Tarımda bilgi ve teknoloji kullanımını makine kullanımını dünyadaki en son gelişmeleri takip ederek tarımsal verimliliği artırmalıyız. Bu fuar dünyadaki en son gelişmeleri en son teknolojileri üreticini ayağına getiriyor." dedi.

Bakan Eker ve beraberindekiler daha sonra 88 firmanın katıldığı Malatya Tarım ve Hayvancılık Fuarını gezdi.

Eker fuar açılışının ardından özel uçakla Ankara'ya döndü. Fuara katılanlar arasında ünlü futbolcu Tanju Çolak'ın da bulunması dikkat çekti.

 

http://www.haberler.com/

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın