Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Anız Yakanlara Dekar Başına 20 Tl Ceza Uygulanacak

aniz_yakma.jpgYaz aylarının gelmesi ile birlikte artış gösteren anız yangınlarını çıkaranlara dekar başına 20 TL ceza uygulanacağı bildirildi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, il müdürlüklerine anız yangınları ile ilgili bir genelge gönderdi. Eroğlu, gönderdiği genelgede, tarımdaki gelişmeler ve makineleşme ile birlikte yaygınlaşan anız yakma işleminin yasaklanmasına rağmen bazı yerlerde sürdürüldüğüne dikkat çekti. Özellikle son yıllarda anız yakmanın yurdun birçok yerinde yaygınlaştığını belirten Eroğlu, anız yangınlarının hava kirliliğini arttırdığını, yol kenarında yakılan anızların da karayollarında görüş mesafesini kısaltarak ölümle biten trafik kazalarına sebep olduğunu kaydetti.

Ormanlara yakın tarım alanlarında yakılan anız ateşinin, rüzgârın etkisi ile ormanlık alanlara ulaşarak yangınlara sebep olduğunu ifade eden Eroğlu, genelgede şu açıklamalara yer verdi: "Anız yakma, komşu tarlalardaki henüz hasat edilmemiş ürünlere, meyve ve bahçelere zarar vermektedir. Anız yangınları; ürünün biçilmesi sırasında yere düşen ürün tanelerini yakmakta dolayısı ile bu ekosistemde yer alan hayvanların bu besinlerden mahrum kalmalarına yol açmakta, yakılan anız ateşi sonucu ahşap telefon direkleri de yanmaktadır. Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara neden olan anız yakma, kaybolan doğal kaynaklarla birlikte peyzaj yönünden de kötü görüntü sergilemekte ve telafisi mümkün olmayacak zararlar vermektedir."

Anız yakanlara her dekar için 20 TL idari para cezası verileceğini belirten Bakan Eroğlu, anız yakmanın orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda cezanın 5 kat arttırılabileceğine dikkat çekti.

Kaynak: Cihan Haber Ajansı

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın