Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Ağaçlar gürültü kirliliğini de azaltıyor

agaclandirma.jpgSelçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serpil Önder, şehir merkezlerine belli miktarlarda ve belli yoğunluklarda dikilecek ağaçların, bir perde oluşturarak gürültü kirliliğinide azalttığını söyledi.

Önder,  yaptığı açıklamada, havanın oksijen miktarını artırması, çevreyi güzelleştirmesi, o bölgeye yağmur yağdırması, erozyonu önlemesi gibi özellikleriyle bilenen ağaçların önemli bir fonksiyonunun da gürültü kirliliğini azaltması olduğunu belirtti.

Gelişmiş Avrupa kentlerinde ağaçların bu özelliğinden yoğun şekilde yararlanıldığını dile getiren Önder, ''şehir merkezlerine belli miktarlarda ve belli yoğunlukta dikilecek ağaçlar, bir perde oluşturarak gürültü kirliliğini azaltıyor. Ancak ülkemizde ağaçlandırma çalışmalarında, bu bitkilerin gürültü kirliliğini azaltıcı özelliği fazlaca düşünülmüyor'' dedi.

Ağaçlandırmanın Türkiye'deki kentlerde çoğunlukla, güzel çevre görüntüsü oluşturmak için yapıldığını ifade eden Önder, özellikle okulların, resmi dairelerin, sanayi tesislerinin çevresinde ve yerleşim alanlarına yakın işlek yolların kenarında yeşil kuşak oluşturulması gerektiğini vurguladı.

-AĞAÇLAR GÜRÜLTÜYÜ 10 DESİBELE KADAR AZALTIYOR-

Oluşturulacak olan yeşil kuşağın gürültü perdesi özelliği göstererek, pek çok kişinin şikayetçi olduğu kent gürültüsünü önemli miktarlarda azalttığını belirten Önder, şunları kaydetti:

''Belediyeler, kentin hangi bölümlerine, ağaçlardan gürültü perdesi oluşturulacağına, peyzaj mimarlarının o kent hakkında vereceği ayrıntılı rapordan sonra karar vermelidir. Yeşil kuşak oluşturmada kullanılacak bitkiler, sert ve geniş yapraklı olmalıdır. Ayrıca bu ağaçlarda aranan diğer özellikler ise yüksek boylu, yere kadar sık dal ve yaprak dokusuna sahip olmasıdır. Ağaçların yaprakları ses yönüne dik gelecek şekilde ve birbirini örtecek biçimde konumlandırılmalıdır. Bu ağaçlar kışın yaprağını dökmeyen türlerden seçilmelidir. 7-8 metre genişliğinde bir yeşil perde, gürültüyü 10 desibele kadar azaltacaktır.''

Doç. Dr. Önder, kentlerde ihtiyaç duyulan yerlerde yeşil kuşak oluşturulmasının baca gazları ve egzoz dumanı kirliliğinin azaltılmasına da önemli katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Zaman.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın