Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Açıklanan mısır fiyatları üretici temsilcilerini memnun etmedi

misirfiyat.jpgTarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından açıklanan mısır fiyatları üretici temsilcileri tarafından düşük bulundu. Girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu savunan üreticiler, hükümetin verdiği fiyatın geçen seneki serbest piyasa fiyatları olduğu görüşünü savunuyor.

Konya Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, açıklanan fiyatların girdiler gözönüne alındığında düşük olduğunu söyledi. Çiftçinin emeğinin karşılığını alabilmesi için fiyatın en az 50 YKr olması gerektiğini belirten Başkan Ali Ataiyibiner, "Petrol fiyatları sürekli artıyor. Gübre fiyatları geçen yıla oranla yükseldi. Zaten piyasada mısır şuan 45-50 YKr civarında satılıyor. Petrol fiyatları düşmeye devam ederse çiftçi aşırı zarar etmez. Ancak piyasada zaten mısır yok. Adana'da yeni mahsul piyasaya sürülecek. Fiyatlar daha yüksek olmalıydı. Beklentilerimizin altında" diye konuştu.

Adana'nın Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan ise geçen yıl mısır ekim alanlarına atılan 100 kilogram gübre fiyatı ile bu seneki arasında uçurum olduğunu söyledi. Akaryakıt fiyatlarının yüzde 30 zamlandığını hatırlatan Başkan Tezcan, mısır üreticisinin mutlaka desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin yıllık mısır ihtiyacının 4.2 milyon ton olduğunun altını çizen Tezcan, "Her yıl maliyetler artıyor. Bu şartlarda çiftçinin mısır ekmesi çok zor. Fiyatlar geçen sene serbest piyasadaki fiyatların aynısı. Bunun bir kısmı zaten yurt dışında milyon dolarlar ödenerek ithal ediliyor.Ekim alanları sürekli azalırsa tamamını yurt dışından almak zorunda kalacağız" dedi.

Bilindiği gibi, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in, 2008 ürünü mısır alım fiyatını kilo başına 43 YKr, 4 YKr de prim olmak üzere 47 YKr olarak açıklamıştı.

Kaynak:Haberler.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın