Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

AB'den tahıl ithalatına sıfır vergi

bugday.jpgİSTANBUL - Küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle Avrupa'da oluşan yetersiz tarımsal ürünler üretimi AB'yi harekete geçirdi. Birlik, tahıl ve yağlı tohumlarda yaşanan sıkıntıyı aşmak için ithalatta uygulanan gümrük vergilerini 2008'de yüzde 0 olarak uygulayacak.

 

Küresel ısınma ve kuraklık ülkemizde olduğu gibi Avrupa ülkelerinde de tahıl üretimini ciddi bir biçimde etkilemeye devam ediyor. AB'nin yayınlarından AgraFacts'in bildirdiğine göre; Birlik, üye ülkelerde yaşanan tahıl ve yağlı tohum sıkıntısını aşmak için 2008 Haziran sonuna kadar tüm tahıl ürünlerine ithalat için uygulamakta olduğu gümrük vergilerini yüzde sıfıra düşürürken, 2008'in Nisan ayına kadar da günlük tahıl alım kotalarını artırıyor.

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (Türkiyem-Bir) Başkanı Ülkü Karakuş, AB'deki bu uygulamayı sektör olarak takdirle karşıladıklarını belirterek, "Ülkemizde tarıma dayalı üretim yapan sanayi kuruluşları ithalat için uygulanan vergiler nedeniyle gümrük duvarını maalesef hâlâ aşamıyor ve gerekli ithalatı yapamıyor. Kuraklık ve verim düşüklüğü nedeniyle 2007-2008 sezonunda hububat ve yağlı tohumlar başta olmak üzere birçok tarımsal üründe kayıp olacağı çok açık görünüyor. Yurtiçindeki yem üretimi için gerekli olan mısır, arpa, ayçiçek küspesi, soya küpesi, kepek gibi gerekli hammaddelerin yeterli oranda bulunamaması ya da çok yüksek fiyatlarda satılıyor olması bunun en iyi örneğini oluşturuyor. Bu durum üreticilerin maliyet fiyatlarını giderek yukarılara çekiyor. Bu sorun her geçen gün daha da büyüyerek sanayicilerimize ve ülke ekonomimize tamir edilmesi güç zararlar verecektir. En önemlisi, bu fiyat artışlarının tüketici üzerindeki etkisi daha da artacaktır. Tahıl üretimde yaşadığımız bu düşüşün acilen AB'de olduğu gibi gümrük vergilerinin iç piyasaları da dengeleyecek seviyelere düşürülmesi ve sektöre serbest ithalat izninin verilmesiyle acil olarak dengelenmelidir" dedi.

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=328833&dept_id=65

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın