Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

ABD'de arılar gizemli şekilde kayboluyor

koval_sonmesi.jpgAmerikalı çiftçiler ve iş adamları, ülkedeki bal arılarının sayılarındaki gizemli azalışın nedeni çözülmezse, gıda fiyatlarının yükselebileceği uyarısı yaptı.

Tarım Bakanlığı yetkililerine bilgi veren üreticilerden Robert D. Edwards, salatalık ekimini yarı yarıya azaltmak zorunda kaldığını belirterek, "arı olmazsa, mahsul olmaz" diye konuştu.

Bazı üreticiler de, arıların yok olması nedeniyle, fiyatları yükseltmedikleri takdirde üretime devam edemeyeceklerini açıkladılar.

Çiçekli bitkilerin büyük bölümü, kuşlar, arılar ve diğer polen taşıyan hayvanlar aracılığıyla ürün veriyor.

ABD'deki arı besicileri, 2006 yılından itibaren hayvanların yüzde 30'u ila yüzde 90'ını kaybettiklerini bildirmeye başlamıştı. Arılarla ilgili bu gizemli olay, "kovan sönmesi sendromu" olarak adlandırılıyor.

Bilimadamlarının, nedeni açıklanamayan bu salgında ne kadar arının öldüğünü tam olarak saptayamadıkları, arı besicilerinin ise geçen yıl kolonilerinin yüzde 31'ini, bu yıl ise yüzde 36'sını kaybettiklerini bildirdikleri kaydediliyor.

Demokrat parlamenter Dennis Cardoza, arılar yok olursa, ülkenin çiftçilerinin yüksek kaliteli, besleyici gıdalar üretemeyeceklerini, göz ardı edilemeyecek bir kriz yaşandığını söyledi.

Dünya Bankası, gıda fiyatlarının 3 yıl içinde yüzde 83 oranında arttığını açıklamıştı.

Kaynak:http://www.zaman.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın