Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

AB, Tahıldaki Gümrük Tarifelerini Yeniliyor

tahil_1.jpgAvrupa Birliği, dünya tahıl borsalarında yaşanan değişimleri göz önünde bulundurarak ithal ürün gümrük tarifelerini yeniden düzenledi.Buna göre tarifelerde dünya pazarlarındaki tahıl fiyatları referans alınacak.

Avrupa Birliği, dünya tahıl borsalarında yaşanan değişimleri göz önünde bulundurarak ithal ürün gümrük tarifelerini yeniden düzenledi.Buna göre tarifelerde dünya pazarlarındaki tahıl fiyatları referans alınacak. Avrupa Birliği Tarım ve Kırsal Gelişimden Sorumlu Komiseri Mariann Fischer Boel, dünyadaki gelişmeler ışığında tahılda uygulanan gümrük tarifelerini yenilediklerini söyledi. Dünya genelinde tahıl pazarlarında genel bir düşüş yaşandığını belirten Mariann Fischer Boel, bu çerçevede Tarımsal Marketler Ortak Komisyonu ile bir yönetmelik hazırladıklarını ve bu yönetmeliğin Yönetim Komitesi'ne sunulduğunu kaydetti. Boel, hazırlanan değişiklik tarifesi nedeniyle bu süreç içerisinde herhangi bir ihraç geri ödemesinin söz konusu olmadığını da sözlerine ekledi. Bu yıl ve 2009'da tahıl ürünlerini teşvik etmek amacıyla daha önceden bir yönetmelik çıkarıldığına değinen Boel, son gümrük çalışmalarıyla bu yönetmeliği desteklediklerini bildirdi. Avrupa Birliği limanlarında geçtiğimiz ay yaptıkları araştırmada, buğdayda liman pazarlık fiyatlarının resmi belirtilen fiyatlardan yüzde 180 oranında düşük olduğunu tespit ettiklerini anlatan Boel, dünya tahıl pazarlarında yaşananların çok hızlı bir şekilde birbirini etkilediğini vurguladı. Bu durumda hesaplarla oynayan tüccarları hemen cezalandırmamak gerektiğinin altını çizen Boel, gelişmelerin takip edilerek yönetmelikler çıkarılmasını belirtti.

Doğrudan fiyatlara yansımayacak
Tahılda gümrük tarifelerinin yenilenmesiyle sorunları gidermeyi hedeflediklerini kaydeden Mariann Fischer Boel, değişikliklerin Avrupa Birliği pazarlarında fiyatlara doğrudan yansımayacağını ifade etti. Amerika Birleşik Devletleri ile yaptıkları ortak anlaşma gereğince tahıllara uygun fiyatların belirleneceğini söyleyen Boel, dünya pazarlarındaki tahıl fiyatlarının referans alınacağını dile getirdi. Aylık olarak değişen fiyatlarla gümrük tarifelerinin hazırlanacağını anlatan Boel, taşıma ücretlerinin ve maliyetlerinin de Rotterdam şehrinde hesaplanacağını bildirdi.
Durum buğdayı, yüksek kalite genel buğday, çavdar, sorgum ve mısır gümrük fiyatlarının aylık sonuçlarla değerlendirileceğini belirten Boel, Doğu Avrupa ülkelerinden yapılan arpa, düşük ve orta kalite buğday ithalatında ise 2003 yılı düzenlemelerinin kullanılacağını iletti.
Orta ve düşük kalite yumuşak buğdayın yıllık kota oranının 2 milyon 989 bin 240 tondan açıldığını belirten Boel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Amerika Birleşik Devletleri'nden yıllık 572 bin ton ve Kanada'dan yıllık 38 bin 853 ton ithalat yapılan bu buğdaylarda ton başına 12 euro gümrük ücreti tahsil edilecek. Yıllık 306 bin 215 ton kota bulunan arpada 16 euro, 50 bin ton kotalık malt arpada ise ton başına 8 euro fiyat belirlendi. Duty-free kotası 242 bin 74 ton olan mısırda da 2007 tarifeleri devam edecektir. Çok hassas fiyat değişimi yaşanan bu tahıl ürünlerinde mutlaka dünya pazarlarını takip altına alarak fiyatlar belirlemeliyiz.

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın