Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

2009 tarımda toparlanma yılı oldu

semsi_bayraktar.jpgTürkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, kriz yılı 2009'un tarım sektörü açısından toparlanma yılı olarak kabul edilebileceğini söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektörünün 2007 yılındaki büyük kuraklık ve 2008’de belli bölgelerde yaşanan kuraklığın ardından, 2009 yılında üretim açısından kendini toparladığı bir yıl geçirdiğini söyledi.

Sektörün 2009 yılında yüzde 3.3 büyüdüğünü belirten Bayraktar, tarımın milli gelirden aldığı payın yüzde 8.9’dan yüzde 9.7’ye çıktığını ifade etti.

Tarımdaki istihdamın 2009’da 2008 yılına göre arttığını anlatan Şemsi Bayraktar, “ 2008 yılında yüzde 23.7 olan tarımdaki istihdam, 2009 yılında yüzde 24.7’ye yükseldi” dedi.

Büyük bölümü gizli işsiz

Türkiye’de tarım dışı işsizlik oranının bir önceki yıla göre 3.8 puanlık artışla yüzde 21.9 olduğunu dile getiren Şemsi Bayraktar, “Bu durum, işsizliğin artması nedeniyle insanların tarımı daha güvenli bir sektör olarak görmelerinden kaynaklandı.

Şehirlerde işsiz kalan bir kısım insanımız, tarımdaki şartlar iyi olmasa da tarıma sığındı. Tarımda çalışan nüfusun önemli bir bölümü zaten gizli işsiz durumunda.

Buna rağmen krizde istihdamdaki azalma sürecinin durması ve geri dönüşlerle tarımın istihdam yükü de arttı. Tarım, işsizliğin daha da artmasını önleyerek, sosyal riski azalttı” diye konuştu.

Ham üründe dış ticaret açığı

Bayraktar, sektörde işlenmemiş tarım ürünlerini kapsayan ekonomik faaliyetler sınıflamasına göre 2008’de 2.5 milyar dolarlık dış ticaret açığı verildiğini söyledi.

2009’da işlenmemiş ürünlerde 243 milyon dolarlık dış ticaret açığı verildiğini ifade eden Şemsi Bayraktar “ Standart ticaret sınıflamasına göre tarım dışı ticaret rakamları incelendiğinde ise 2008’de dış ticaret açığı 1.5 milyar dolara ulaştı.

2009’da sektör bir önceki yılın açığını kapatarak 1.5 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Tarım sektörü gıdada dış ticaret fazlası verirken, ham tarım ürünlerinde de az da olsa dış ticaret açığı verdi” dedi.

Beklentiler karşılanamadı

Çiftçilerin kamu ve özel bankalara, tarım kredi kooperatiflerine 15 milyar TL’ye yakın borcu bulunduğunu belirten Şemsi Bayraktar, “Tarım için, ihtiyacı yeterince karşılamayan bazı kararlar alındı.

Tarım sektörümüz ve çiftçilerimiz, ekonomik krize, iki yıl üst üste yaşanan kuraklık döneminin ardından ve girdi fiyatlarındaki büyük artışların olduğu bir ortamda yakalandı.

Çiftçiler bu borçlarını ve elektrik enerjisi borçlarını ödemede sıkıntı çekiyor” diye konuştu. Şemsi Bayraktar, üreticinin 2010’a da bölgesel sel ve don afetleriyle girdiğine dikkat çekti.

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın