Süs Lahanası
- Kategori: Süs Bitkileri
- Pazar, 07 Aralık 2008 02:21
- Gösterim: 23511
Süs Lahanası
( Brassica Oleracea Var. Acephala )
![]() |
![]() |
Bir yıllık veya iki yıllık, 10- 30 cm boyunda otsu bir bitkidir. Dıştaki yapraklar dumanlı yeşil, ortadaki yapraklar kırmızı, mor, beyaz, veya sarı renkli, yuvarlak, kenarları ise kıvrıktır.
Yaprakları gerek form gerek renk bakımından daha güzel olduğundan, genelde çiçekleri için değil, yaprakların hoş görüntüsü için yetiştirilir.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Süs Lahanası çiçekleri salkıkm şeklindedir, birinci yıl çiçek açmaz, ikinci yıl yaz sonu - sonbahar aylarında çiçek açar ve çiçekler sarı renklidir.
Süs Lahanaları tohumla üretilirler. Tohumlar haziran - temmuz aylarında ekilir, üzerine ince bir kapak atılır. 8- 15 °C 'de çimlenirler. Fide haline gelen bitkiler ekim ayında dikim yerlerine şaşırtılır.
Güneşli, aydınlık yerlerde ve ılıman - soğuk iklimlerde yetişir. Sıcaktan hiç hoşlanmaz. Çok sıcak yerlerde göröntüsü iyi olmaz.
Çünkü yapraklar ancak sıcaklığın 15 °C 'nin altına düşmesi halinde renklenmeye başlar. Minimum sıcaklık - 20 C dir
Süs lahanaları derin hafif kireçli, besin maddelerince zengin toprakları tercih eder. Toprakları orta derece nemli tutulmalıdır.
Özellikle renklenme başladıktan sonra azotlu gübreleme yapılabilir. Ama yetersiz gübreleme de yapraklarda sararmalara yol açar.
Süs lahanalarında budamaya gerek yoktur, sadece kuruyan ve sararan dış yapraklar, bitkiden koparılarak uzaklaştırılır.
Geç sonbahar ve kış aylarında yazlık çiçeklerden sonra çiçek parterlerinde, halı tarhlarında değerlendirilir. Düzenli geliştiği için değişik şekil ve motiflerin yaratılmasında kulllanılabilir
Prof.Dr. Ersin Yücel
Resimler ,Aktarım ve Düzenleme: Gencziraat.com 'a aittir.