Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Konya Ovası 3 yıl içinde susuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya

Image AltDevlet Su İşleri (DSİ) 4'üncü Bölge Müdür Vekili Mevlüt Pınarkaya, Konya havzasında aşırı derecede su çekimi olduğunu, yapılan araştırma ve hesaplamalara göre su çekiminin aynı seviyede devam etmesi halinde, Konya havzasının 3 yıl sonra susuz kalacağını söyledi.

Konya Ovası'nda kuraklıkla birlikte susuzluk tehlikesi baş göstermeye başladı. Pınarkaya, yıllık yaklaşık 5 milyar metreküp civarında su çekiminin olduğu Konya'ya, Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamındaki Mavi Tünel Projesi ile getirilmesi düşünülen 414 milyon metreküp suyun bile yetmeyeceği görüşünü savunuyor.
Devlet Su İşleri 4'üncü Bölge Müdürü Melüt Pınarkaya, su çekiminin bu şekilde devam etmesi halinde 3 yıl sonra Konya havzasının susuz kalacağını açıkladı. Pınarkaya şöyle dedi: "Bölgemizin en önemli su kaynağı yeraltı suyu olup, bölge genelinde yıllık 1 milyar 670 milyon metreküp kullanılabilir yeratlı su kaynağımız var. Bu kaynağımızı, bundan 30-40 yıl önce yeterli şekilde kullanıyorduk. Ama kuraklığın başgöstermesi, vatandaşın sulamaya aşırı meyilli olması ve bilinçsiz sulama, bizi susuz kalma tehlikesi ile karşı karşıya getirdi. 1.5 milyar metreküp civarında yıllık olarak yeraltı sularını besliyoruz. Fakat şu an yaklaşık 5 milyar metreküp civarında su çekimi var. Buna ne su dayanır, ne deniz. Yıllık düşümler, 3- 4 metreyi buluyor. Bizim hesaplamalarımıza göre, Konya havzası 3 yıl sonra susuz kalacak."
68 bin kaçak kuyu
Bölgede 68 bini kaçak olmak üzere toplam 94 bin kuyu açıldığını, su kaybının bu kuyuların aşırı derecede su çekmesinden kaynaklandığını belirten Pınarkaya, "Herkes iki üç kuyu birden açarsa, iki üç yıl içinde bitmesi gereken su bir yıl içinde de bitebilir. Çiftçimiz, geleceğini düşünerek, mutlak suretle yeraltı suyunu tedbirli kullanmalıdır" dedi.
Konya'nın susuz kalmaması için Konya Ovası Projesi kapsamında Mavi Tünel Projesi'nin 2012 yılında hayata geçirileceğini anlatan Mevlüt Pınarkaya, tasarruf sağlanmadığı takdirde, Mavi Tünel Projes'nin de yeterli olmayacağını vurguladı.
Az su tüketen ürenler dikilsin

Konya Ovası'nda 2 milyon hektar ekilebilir arazi olduğunu, ancak bu arazinin 3'de 1'inin sulandığını anlatan Mevlüt Pınarkaya, "Vatandaşlardan ricamız, suyla fazla beslenen bitkilerden ziyade az su isteyen ürünleri üretmeleridir. Şeker pancarı, sebze ve yem bitkileri ile mısır suyu fazla tüketir. Bunun yerine az su tüketen ürenler yetiştirilerek, suda tasarruf sağlamış oluruz" dedi.

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın