Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

WWF'nin Tarımda Küresel Isınma Blançosu

news_a.jpgKüresel ısınmanın etkilerinin daha fazla hissedilmeye başlandığı bu yıl, yağışların Ege'de yüzde 43, Marmara'da yüzde 34, İç Anadolu'da yüzde 22, Akdeniz'de yüzde 13, Karadeniz Bölgesi'nde ise yüzde 5 oranında azaldığı, bu durumun yol açtığı kuraklığın ise tarımda 5 milyar YTL'lik zarara neden olduğu bildirildi.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Su kaynakları Program Müdürü Buket Bahar Dıvrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel iklim değişikliği sonucu dünyanın birçok bölgesinde artan sıcaklıklar ve azalan yağışların, kuraklığın sıklığını ve ciddiyetini artırdığını vurguladı.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, bu yıl yağışların Ege'de yüzde 43, Marmara'da yüzde 34, İç Anadolu'da yüzde 22, Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 13, Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 5 oranında azaldığına işaret ederek, Güneydoğu Anadolu'da da bir miktar azalma olmasına rağmen, bu bölgede kuraklıktan kaynaklanan zarar yaşandığına dair bilgi bulunmadığını, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise yağış sıkıntısı olmadığını kaydetti.

Buket Bahar Dıvrak, kuraklığın tarım sektöründe 5 milyar YTL'lik zarara neden olduğunu, toplam zararın yüzde 41,7'sinin İç Anadolu, yüzde 27,7'sinin Ege, yüzde 15'inin Marmara, yüzde 14,3'ünün ise Akdeniz Bölgesi'nde gerçekleştiğini belirtti.

Ürün bazında inceleme yapıldığında ise buğdayda yüzde 20, karpuzda yüzde 24, çekirdeksiz üzümde yüzde 20, domateste yüzde 25, ayçiçeğinde yüzde 17'lik bir ürün kaybı yaşandığına değinen Dıvrak, "Kuraklık hububatta 1,7 milyar YTL, sebze ve meyvede de 750 milyon YTL'lik verim kaybına neden olmuş" dedi.

Kaynak:http://www.haber10.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın