Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Vurgun gibi üretici tüketici fiyatları farkı

gida_fiyatlari.jpgTZOB Başkanı Bayraktar, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki uçurumun giderek açıldığını ifade ederek, yaş sebze ve meyvede bu farkın yüzde 449, pirinçte yüzde 378, baklagillerde yüzde 281’e yükseldiğini vurguladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki uçurumun giderek açıldığını ifade ederek, yaş sebze ve meyvede bu farkın yüzde 449, pirinçte yüzde 378, baklagillerde yüzde 281’e yükseldiğini vurguladı.

-Geçen yıl Ramazan ayı öncesine göre en fazla fiyat artışının yüzde 187 ile mercimekte görüldüğünü belirten Bayraktar, “Ramazan ayı yaklaşması nedeniyle meydana gelmesi beklenen talep artışının bir takım stokçular ve fırsatçılar tarafından suiistimal edilmesi fiyatları suni olarak artıracak” dedi.

ANKARA (ANKA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki uçurumun giderek açıldığını belirterek, yaş sebze ve meyvede bu farkın yüzde 449, pirinçte yüzde 378, baklagillerde yüzde 281’e yükseldiğine dikkat çekti.
Bayraktar düzenlediği basın toplantısında üretici ve tüketici fiyat farkının en fazla olduğu ürünün yüzde 449 ile salatalık olduğunu ifade ederek, bunu yüzde 414 ile limon, yüzde 378 ile pirinç, yüzde 360 ile patlıcan, yüzde 341 ile elmanın izlediğini söyledi. Bayraktar, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkın yaş sebze ve meyvede yüzde 449, pirinçte 378, baklagillerde 281, hayvansal ürünlerde yüzde 210 ve kurutulmuş ürünlerde ise yüzde 188’e ulaştığını kaydetti.

MARKETTE EN FAZLA ARTIŞ KARPUZDA GÖRÜLDÜ

Temmuz ayında marketlerde en fazla fiyat artışının yüzde 62.9 ile karpuzda görüldüğüne dikkat çeken Bayraktar, domatesin yüzde 26.8, limonun yüzde 14.5, patlıcanın yüzde 13.9, kuru fasulyenin yüzde 13.8, elmanın yüzde 12.4, pirincin yüzde 12.3, yumurtanın yüzde 11.6, kırmızı mercimeğin yüzde 10.8 arttığını vurguladı. Market raflarında kuru üzüm ve kuru incirde fiyat artışı görülmediğinin altını çizen Bayraktar, şeftalinin yüzde 7.1, yeşil fasulyenin yüzde 7,3, havucun ise yüzde 20.6 azaldığını kaydetti.

Bayraktar, baklagiller ve piritçe üretici fiyatlarının değişmemesine rağmen market fiyatlarının hızla artığını belirterek, konuşmasın söyle devam etti:

“Üretici fiyatlarında geçen aya göre limon, armut, kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayası ve ette fiyat değişimi olmazken, karpuzda yüzde 57.9, domateste yüzde 26.6, yumurtada yüzde 11.1, sütte yüzde 5,3, sivri biberde ise yüzde 1.6’lık fiyat artışı görüldü. Kırmızı mercimekte üretici fiyatı hasat döneminin başlaması nedeniyle geçen aya göre yüzde 3.8 düşüşle kilosu 2.5 YTL’ye geriledi. Kırmızı mercimekteki fiyat artışının nedeni ise kuraklık. Mercimek üretiminin yüzde 86’sı gerçekleştirilen Güney Doğu Anadolu’da kuraklık nedeni ile yüzde 60 azalma görülecek.”
Bayraktar, rekoltesi düşük olan başta kırmızı mercimek olmak üzere nohut, kuru fasulye gibi baklagillerin yanında ayrıca pirinci stoklayarak, Ramazan ayında piyasaya sürmek isteyen spekülatörlere fırsat verilmemesi gerektiğini söyledi.

"RAMAZANDA FİYATLAR SUNİ OLARAK ARTACAK"

Geçen yıl Ramazan öncesine göre en fazla fiyat artışının yüzde 187 ile mercimekte görüldüğünü ifade eden Bayraktar, patlıcanın yüzde 105.5, Piricin yüzde 88.2, kuru fasulyenin yüzde 83.8 artığını dile getirdi.

Ramazan ayı öncesinde karpuz, kavun, yumurta, elma ve patlıcanın üretici fiyatlarının düşmesine rağmen market fiyatlarının yüzde 7 ile yüzde 105 arasında artış gösterdiğine dikkat çekti. Bayraktar, “Ramazan ayı yaklaşması nedeniyle meydana gelmesi beklenen talep artışının bir takım stokçular ve fırsatçılar tarafından suiistimal edilmesi fiyatları suni olarak artıracak. Bu engellenmelidir. Üretici ve tüketici mağdur edilmemeli” dedi.

Toplantının ardından basının sorularını yanıtlayan Bayraktar, Ramazan ayı öncesinde spekülatif davranışların hızlanacağını kaydetti. Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) müdahale alım yaparak spekülatif davranışlara müdahale etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Anayasa Mahkemesi’nin kararının hatırlatılması üzerine Bayraktar, kararla siyasi belirszliğin ortadan kalktığını, hükümetin sosyal kesime ve reformlara odaklanması gerektiğini söyledi.

 

ANKA

Yorumlar (2)

  • bizim halkımız üretip komisyonculara verir komisyoncular üzerine % 50 ekler Markete verir markette % 50 ekler Halka verir sonuç olarak bu dögü içerisinde üretici kendi ürettiğini almaya kalksa % kaç zamla karşılaşır tabi son yıllarda bunun önüne geçilmeye çalışılsada hala devam etmekte

    0 Beğen
  • sayın başkan burda bunun ana sebeplerinden diğerini atlamış arkadaşlar
    bu farkın diğer sebebide nakliye maliyetlerinde mazottan kaynaklı olarak oluşan artıştır bu çıkıp vurgulayan kimse yok devlette topu tüccara atıyor:):):)

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın