Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Türkiye, 13 Afrika Ülkesiyle Tarımsal Kalkınma Hamlesi Başlattı

afrika.jpgDünya'da başgösteren gıda krizi ve küresel ısınmayla mücadele etmek isteyen Türkiye, Afrika ülkeleriyle Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) katkısıyla tarımsal kalkınmada ortaklıklar kuracak.  Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, gıda krizine yol açan en önemli nedenin enerji ihtiyacının gıda ürünleriyle giderilmeye çalışılması olarak açıklarken, tarımsal verimliliğin artırılmasının çözüme büyük katkı sağlayacağına değindi.

TİKA Başkanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği TİKA Afrika Tarımsal Kalkınma Programı'nın tanıtım toplantısı Ankara Dedeman Otel'de yapıldı. Türkiye'nin Afrika'ya açılım stratejisi çerçevesinde hazırlanan programda 13 ülkenin en önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık sektöründe sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamak ve bu alanda nitelikli uzman yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Program için Afrika'dan Burkina Faso, Cibuti, Etiyopya, Gine, Gine Bissau, Mali, Senegal, Komor Adaları, Madagaskar, Tanzanya, Kenya, Ruanda ve Uganda'dan tarım bakanları ve ilgili müşteşarlar ve genel müdürler Ankara'ya geldi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, dünyada gıda krizinden söz edildiğini aktararak, son iki yılda bu problemin, hiç olmadığı kadar gündemi işgal ettiğini kaydetti. Dünyada büyük ekonomiye sahip ülkelerin kalkınmaya bağlı olarak gıda alışkanlıklarında değişmeler ve artışlar yaşandığını belirten Bakan Eker, buna bağlı olarak taleplerde artış meydana geldiğini söyledi. Ham petrol fiyatlarının son yıllarda 23 dolardan 143 dolara yükselmesinin enerji krizine yol açtığını anlatan Eker, 100 milyon tonluk gıda üretiminin enerji hammaddesi olarak kullanılmasının sorunları beraberinde getirdiğini açıkladı. Dünyada gıda üretiminde küresel ısınmaya bağlı ciddi bir azalma olmadığını rakamlarla açıklayan Bakan Eker, gıda krizine yol açan nedenleri, "Gıda maddesi olarak kullanılması gereken tarımsal hammaddelerin amaç dışı kullanılmasıdır. Bu son derece önemli. Maalesef özellikle tarımsal üretim kapasitesi yüksek ve yüksek maliyetlerle üretilen bu tarımsal ürünlerin amaç dışı kullanılmasıdır" dedi. Dünyadaki açlıkla mücadele eden 850 milyon insanın iki katı kadarının da fazla kilo sorunlarıyla uğraştığını aktaran Eker, buradaki dengesizliğin giderilmesinin, gıda kullanımının düzenlenmesiyle sağlanabileceğine işaret etti.

Türkiye'de bölge bölge kuraklıktan etkilenmeyen hububat türlerinin geliştirildiğini aktaran Eker, 60 bin hektarda teşviklerle de küresel ısınmaya bağlı su kaybını azaltmak için damla sulama sistemlerini desteklediğini söyledi. Damla sulama ile yüzde 70 su tasarrufu sağlanacağını, enerjide ise yarı yarıya girdilerin azalacağını anlatan Eker, verimliliğin de aynı oranda artacağını kaydetti. Afrika'yla yapılan işbirliğinin 13 ülkedeki tarımsal üretimde önemli artışlar yapmasının amaçlandığını belirten Eker, açlıkla mücadele eden insanların yarısının bu kıtada yaşadığını, bu açıdan işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

TİKA'dan sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcığlu da Türkiye'nin kalkınmakta olan ülkelerle yoğun işbirliği içine girdiğini belirtti. Yazıcığlu, TİKA olarak, az gelişmiş ülkeler ve Afrika'da ortak projeler geliştirilmeye çabalandığını kaydetti. Afrika ile Türkiye arasındaki tarımsal kalkınma programının hedefinin tarımsal işbirliğini artırmak olduğunu anlatan Yazıcıoğlu, "Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı Afrika ülkelerinde modern tarıma dayalı çalışmalar yapılması ve nitelikli eleman yetiştirilmesini sağlayarak kırsal alanda yaşayan insanların gelirlerinin artırılmasına, yaşam düzeylerinin iyileştirilmesine, fakirliğin azaltılmasına ve gıda krizinin azaltılmasına katkı sağlamaktır" dedi.

Uganda Tarım Hayvancılık ve Balıkçılık Bakanı Bred Musica ise ülkesinin ikliminin çok uygun ve topraklarının çok verimli olduğunu aktardı. Uganda topraklarının yüzde 33'ün tarıma açılacağını belirten Musica, burada enerji hammadesi yapılması amacıyla gıda üretimine kesinlikle izin vermeyeceklerini söyledi. Musica, tarımsal kalkınma işbirliğinin ülkesi ve kıtası için çok önemli bir konu olduğunu kaydetti.

TİKA Başkanı Musa Kulaklıkaya da Afrika'yla son dönemde ciddi ve önemli işbirlikleri planlandığını belirtti. Kulaklıkaya, Tarımsal Kalkınma Programı'nın Türkiye ile Afrika arasındaki ortak çalışmaların güçlenerek sürdüğünün bir kanıtı olduğunu söyledi.

Programın açılışında Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gülcan Eraktan, küresel ısınma ve gıda krizine yol açan etkenler hakkında bir sunum yaptı. 2006-2007 yılları arasında Avustralya, ABD ve AB ülkelerinden buğday ve hububat üretiminin 56 milyon ton azaldığını söyleyerek, biyodizel ve benzeri enerji üretimi için tarımsal ürünlere yönelmenin gıda krizine yol açtığını söyledi.

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın