Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tarım ilacı kalıntısına bitkisel bazlı çözüm

gida.jpgKükre Gıda A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Gülel, Sebze ve meyvelerin yüzeyindeki her tür mikroorganizma, zirai ilaç, kimyasal, gübre, parafin ve toprak kalıntılarını 2-3 dakika içinde yüzde 100'e varan oranlarda temizlediği ifade edilen yüzde 100 bitkisel bazlı sebze ve meyve arındırma konsantresi Exsir Sanitizer, dün basın toplantısı ile tanıtıldı.

Türk gıda mühendisleri ve bilim insanlarından oluşan ekip tarafından geliştirilen ürünün, Ar-Ge çalışmalarına 700-800 bin avro harcadıklarını anlattı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının kodeksinde böyle bir ürünün tanımının olmadığını ifade eden Gülel, ''Sanayi Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı bir komisyon kurdular. Bu konuyla ilgili çalışmalara başladılar. Ürünümüz için yeni bir kategori oluşturulacak'' dedi.

İlk ürünlerini İran, Kıbrıs ve Endonezya'ya ihraç ettiklerini belirten Gülel, son dönemlerde İran'da ortaya çıkan kolera salgınından dolayı orada faaliyet gösteren şirketlerin ürünle yakından ilgilendiğini bildirdi.

Ürünleri Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarında sayısız testlerden geçirildiklerini kaydeden Gülel, şunları söyledi:
''Exsir, Türk Akreditasyon Kurumu onaylı laboratuvarlarda sebze ve meyvelerin üzerindeki parafin, zirai ilaçlar, mikrop, bakteri, gübre ve toprak kalıntıları konusunda sayısız testten geçti ve yüzde 100'e kadar başarılı bulundu. İçeriği ve performansı itibariyle sadece ülkemizde değil, dünyada da bir ilk. Exsir sayesinde artık tarım ilaçları soframıza sos olamayacak. Başta anneler olmak üzere Türk insanı artık sebze ve meyve üzerindeki her türlü zararlı maddelere karşı çaresiz değil.''

Dünyadaki tüm sebze ve meyvelerin yüzde 80'den fazlasının tarım ilaçlarıyla kirlendiğini belirten Gülel, sebze ve meyvelerin suyla yalnızca yüzde 5-20 oranında temizlenebildiğini, sirke ve limon suyu gibi geleneksel yöntemlerle ise yüzde 20-25 oranında bir arındırma sağlanabildiğini dile getirdi.

Gülel, tüketicilerin sebze ve meyvelerini temizlemek için çamaşır suyu kullanımı, bulaşık makinesinde yıkama gibi ilginç yöntemlere de başvurduğunu belirterek, Ziraat Mühendisleri Odası verilerinin, esas tehlikenin hormon değil ilaç kalıntıları olduğunu gösterdiğini, Ankara Ticaret Odası ve Türkiye Ziraatçılar Derneğinin hazırladığı ''Sofradaki SOS Raporu''na göre, kanser vakalarının artışında büyük payı olan 'pestisitler' adı verilen tarım ilaçlarının Türkiye'de aşırı, zamansız ve uygunsuz kullanıldığını kaydetti.

Su, sirke ya da diğer yöntemlerle asla temizlenemeyen yağ bazlı zirai ilaç kalıntısı, böcek ilacı, parafin, gübre kalıntısı, mikroorganizma ve bakterilerin büyük tehlike oluşturduğunu, bu ilaçların gıda zehirlenmelerinden bağışıklık sistemi bozukluğuna, alerjik rahatsızlıklardan kansere kadar çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını dile getirdi.

Gülel, ''Kükre Gıda olarak, tüketicilerin talep ve ihtiyacına cevap olacak bir sebze meyve arındırma konsantresi üretmek için yola çıktık. 21 aylık Ar-Ge çalışmalarımız sonucunda yüzde 100 bitkisel bazlı Exsir Sanitizer'i ürettik. Sanitizer başlığı altında yeni bir kategori oluşturan Türk markası Exsir'in yeni neslin temizleme yöntemi olarak Türk ve dünya mutfaklarının vazgeçilmezi olacağına inancım sonsuz'' diye konuştu.

Verilen bilgiye göre, Exsir'in içeriğinde mısır ve hindistan cevizinden elde edilen yüzey aktif madde, şeker pancarından elde edilen organik asit, bitkilerden elde edilen organik çözücü, tarçın yağı, beyaz sirke ve su gibi maddeler bulunuyor.

Kaynak: Referans Gazetesi

Yorumlar (3)

  • kontak etkili ilçları temizleyebilir ama sistemik etkilliler ne olacak

    0 Beğen
  • "Türk gıda mühendisleri ve bilim insanlarından oluşan ekip tarafından geliştirilen ürünün, Ar-Ge çalışmalarına 700-800 bin avro harcadıklarını anlattı." denmiş haberde. Tam olarak ne kadar harcadığını bile bilmiyor sanırım bunu geliştiren arkadaş. Bu da ciddiyet(sizliğ)ini gösterir.

    0 Beğen
  • Haberde (ve bu ürünle ilgili hemen hemen tüm haberlerde) Ege Üniversitesi'nin adı kullanılmış. Ama Ege Üniversitesi bunu reddediyor. Aşağıdaki linkte bununla ilgili bir haber var.
    http://www.haberveriyorum.net/icerik/exsir-ile-neyden-arinmali
    Ben bu tip yalanlar söyleyen bir yöneticinin ve firmanın ürünlerine şüpheyle bakmak gerektiğini düşünüyorum...

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın