Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Sermaye ve tarım piyasaları elektronik ortamda buluşacak

computer.jpgSermaye piyasası ile standart tarım ürünlerini buluşturacak Tarımsal Ürünler Piyasaları Entegrasyon Proje Polatlı’dan start aldı. Proje sayesinde hem ulusal hem de uluslararası piyasalarda ürün talep oranı artacak. Projenin ilk ayağı borsalar tarafından oluşturulacak.

Standart Tarım Ürünleri’nin sermaye piyasası ile buluşmasını sağlayacak Tarımsal Ürünler Piyasaları Entegrasyon Projesi’nin ilk adımı Ankara’nın Polatlı İlçesi’ndeki Ticaret Borsası’nda atıldı. Proje, sermaye piyasası ile tarım ürünleri piyasasını elektronik ortamda buluşturacak. Hem ulusal hem de uluslararası piyasalarda ürün talep oranını artıracak olan projenin ayağı İMKB Takasbank, TOBB ve Türkiye’deki belli başlı borsalar tarafından oluşturulacak.

Proje kapsamında Polatlı Ticaret Borsası’nı ziyaret eden Takasbank Genel Müdürü Emin Çatana, İMKB Saklama Bankası Grup Başkanı Tolga Somuncuoğlu Borsa Başkanı Yahya Toplu ile bir görüşme yaptılar. Görüşmenin ardından Yahya Toplu ve Emin Çatana proje hakkında açıklamada bulundular.

Ticaret Borsası Başkanı Yahya Toplu, Türkiye’deki 114 borsanın içinde etkinlik konumlarına göre seçilecek borsaların Tarım Ürünleri Piyasaları Entegrasyonu Projesi’nde yer alabileceğini belirtti. Polatlı’da kurulacak olan Lisanslı Depoculuk A.Ş. ile birlikte tarım ürünlerinin elektronik ortamda satılacağını belirten Toplu, "Bize getirilen bu öneri, yıllardır hayalimizde olan bir öneriydi. Bu projeyle tarım ürünlerinde talep artacağı gibi üretim de artacaktır. Şu andaki sistemde Türkiye’de üretilen 20 milyon ton hububat 40 günde pazara sunuluyor. Böylece fiyatlar üretici aleyhine sonuçlanıyor. Üzerinde durduğumuz sistem, Türkiye ve uluslararası sermayenin hem Polatlı’daki hem de ülkemizin diğer bölgelerindeki tarım ürünleriyle doğrudan buluşacak. Alım-satım işlekleri elektronik ortamda yapılacağından dolayı, üretici makbuzu bankalarda teminat olarak kullanılabilecek ve istenildiğinde nakde dönüştürülebilecek" dedi.

Öte yandan Türkiye’de hububat tarımı alanında bölgesel tarım politikalarının uygulanmasını yıllardır savunduklarını ifade eden Toplu, Tarım Bakanlığı’nın bu konuyu gündemlerine aldığını ve söz konusu proje için ideal bir çalışma olduğunu hatırlattı.

Takasbank Genel Müdürü Emin Çatana, batı ülkelerinde benzer modelleri olan projede bazı yenilikler yaptıklarını, bu yeniliklerle birlikte dünyada ilk olduklarını söyledi. TOBB bünyesinde yaptıkları görüşmelerin kabul gördüğünü belirten Çatana, Türkiye’de yeniliğe hazır olan etkin borsaların tümünün projede yer alabileceğini söyledi. Çatana, "Biz takasbank olarak bu projenin stratejik ortağı olacağız. Buradaki amacımız sermaye piyasasını tarımsal ürünlerle buluşturmak, tarımsal üretimi ve hatta ticaret adamlarını sermaye piyasaları ile buluşturmak olacaktır. Böylece tarımsal ürün piyasasında talep artışı olacağı gibi üretici lehine üretim de artacaktır" dedi.

Projenin maliyeti konusunda net bir rakam veremeyeceğini söyleyen Emin Çatana, gerçekleşme süreci hakkında da "Biz şimdi ilk adımı attık, TOBB’un ve borsaların ilgisi oldukça sıcak, umuyoruz en kısa sürede bu projeyi hayata geçiririz" dedi.

Kaynak: hurriyet.com.tr

Yorumlar (1)

  • merhabalar ben tarım teknikeriyim ama iş bulamıyorum ayrıca okul ve bölüm 1.siyim. ama iş bulamıyorum yok mu bıldıgınız bı yer nıye ımse bizi işe almıyo bız bosuna mı okuduk nıye actılar o zaman bu bolumleri

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın