Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Kumluca, kabuğuna sığmadı ihracatını yüzde 135 artırdı

kumluca.jpgYaklaşık 70 bin olan nüfusunun yüzde 80'i tarımla uğraşan Antalya Kumluca, 2008'i yüzde 135 ihracat artışı ile kapattı. Başta örtüaltı ürünler olmak üzere 2008'de 200 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Kumluca, krize rağmen 2009'da da hedefini yüksek tuttu

İç ve dış pazarlardaki daralmaya rağmen 2009 hedeflerinin 200 milyon dolar ihracat olduğunu belirten Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Aytekin, "İhracatımızı her geçen yıl artırıyoruz. 2003'te 8 milyon dolar olan ihracatımız 2007'de 85 milyona, 2008'de ise 200 milyon dolara çıktı. Önümüzdeki beş yıl içinse 500 milyon dolarlık ihracat hedefi koyduk" açıklamasını yaptı. Aytekin, kuracakları Türkiye'nin ilk gıda ihtisas organize bölgesi ile hedeflerine daha kolay ulaşacaklarını söyledi.

OSB için şimdiden 28 talep aldık
Kumluca gıda ihtisas organize sanayi bölgesi için yer seçimini yaptıklarını belirten Aytekin, "Birçok OSB projesinde yer seçimleri 10 yılda yapılırken biz bu süreci 2.5 yılda tamamladık. Şimdi merkeze 5 km mesafedeki bölgenin devri ile uğraşıyoruz. 217 dekarlık alanın 42 dekarı hazinenin, kalanı ise özel şahısların" diye konuştu. Aytekin, OSB için şimdiden başvuruların gelmeye başladığını ve 28 firmadan talep aldıklarını kaydetti. "Gelen taleplerin üçü Almanya'daki ithalatçılardan" açıklamasını yapan Aytekin, Karadeniz, İzmir ve Hatay gibi Türkiye'nin çeşitli yerlerinden de talep aldıklarını söyledi.
Aytekin şöyle devam etti: "İki firma portakal suyu tesisi, birçok firma da işleme-paketleme tesisi kuracak. Tahsisten sonra TOKİ'yi devreye sokacağız. Alt ve üstyapı 2 yıl içinde kurulup işletmeciye verilecek. Bunun yüzde 25'i peşin kalanı ise 10 yıllık düşük faizli kredi ile verilecek" diye konuştu.
Bölgenin Finike, Demre ve Kaş ilçelerine de hizmet vereceğini kaydeden Aytekin, bu ilçelerde toplam tarım arazisi büyüklüğünün 294 bin dekara ulaştığını belirtti.

1 dönüm arazinin değeri 40 bin TL
İlçede 170 bin dekar tarım alanı bulunduğunu, bunun 50 bin dekarında örtüaltı üretim yapıldığını söyleyen Aytekin, 1 dönüm arazinin 40 bin TL civarında olduğunu belirtti. Büyük yatırımcıların gelmek istediğini ancak ilçede büyük tarım arazisi kalmadığından yer bulamadıklarını ifade eden Aytekin, "Bölgede küçük üretici ve aileler yoğun. Şu anda talep Antalya'ya kaydı" dedi. Aytekin, ilçede kalıntı laboratuvarının 2003'te kurulduğunu, üreticiye danışmanlık sisteminin de uzun yıllardır uygulandığını belirtti. 50 bin dekarlık tarım alanının yüzde 10'unda bir danışman kullanıldığını, geri kalanın da zirai ilaç bayiinin danışmanlığında üretim yaptığını belirten Aytekin, "Bu tabii ki etik değil. Bir insan hem doktor hem de eczacı olamaz. Zirai ilaç bayiinin danışmanlık yapması doğru değil. Şu anda yeterli danışman olmadığından bu yol uygulanıyor. Danışmanların çoğalmasıyla verim ve kalitemiz daha da artacak" dedi.


Kaymakam Salih Işık üzüm üretimi için kolları sıvadı
Kumluca Kaymakamı Salih Işık günümüzde ağırlıklı örtüaltı üretim yapan Kumluca'da üzüm üretimini özendirmek için çalışma başlattı. Kumluca bölgesinin geçmişinde üzüm üretiminin önemli olduğunu, 1500-1700 metre rakımda deneme üretimi başlattıklarını söyleyen Işık, üzümün tekrar üreticinin gündemine girmesi durumunda bölgede yaz aylarında da tarım hareketinin sağlanacağını vurguladı. Sosyal Dayanışma Vakfı aracılığı ile Karacaören Köyü'nde yaklaşık 6 dönümlük alanında üzüm yetiştirmeye başladıklarını belirten Işık, önümüzdeki aylarda ilk ürünün çıkacağını vurguladı. Kumluca'nın örtüaltı üretimde Türkiye'nin başkenti olduğunu söyleyen Işık, üreticilerin 1 dönüm araziden yılda yaklaşık 10 bin TL katma değer sağladıklarını, bunun duruma göre yüzde 40 ile 80'lik kısmının seracıya kaldığını ifade etti. İlçede 37 bin hektar alanda narenciye üretiminin de yapıldığına dikkat çeken Işık, halen üretim planlaması yapılmamasının bölge için bir dezavantaj oluşturduğunu da sözlerine ekledi.


Fideden yılda 87.4 milyon TL gelir elde ediliyor
Kumluca Tarım Müdürü Erdem Erman, üretici kayıt defteri tutmaya başladıklarını, kısa sürede 500'ü aşkın çiftçinin kaydolduğunu belirtti. Tarım danışmanlarının Milli Eğitim Bakanlığı'ndan eğitim aldıklarını ve sayılarının hızla arttığını belirten Erman, belirli bir süre içinde artık tarım ilaçlarının reçetesiz satılmayacağını söyledi. Kumluca'da ruhsatlı 13 fide üreticisi bulunduğunu söyleyen Erman, 7 milyonu aşılı olmak üzere yılda 300 milyon fide üretimiyle 87.4 milyon TL'lik gelir elde edildiğine dikkat çekti. Bölgenin fidecilikte yakında Antalya'ya yetişeceğini söyleyen Erman, Türkiye'nin her yerine fide gönderildiğini söyledi. Üründe kalıntı oranını çok yakından takip ettiklerini belirten Erman, bu konuda ciddi kontroller yaptıklarını dile getirdi.



Kumluca bitkisel üretim değerleri (2008)

Ürün adı
Üretim Miktarı (Ton)
Üretim değeri (TL)
Örtüaltı sebze
525.580
476.392.000
Açıkta sebze
6.498
4.548.000
Meyve
122.633
73.580.000
Tarla bitkileri (Hububat)
8.900
3.960.000
Süs bitkileri
8.800 (adet)
725.000

Kaynak: Kumluca İlçe Tarım Müdürlüğü

Yorumlar (1)

  • kumluca dahada büyür özellikle antalya bölgesi tarımın lideri durumunda bu tarım şehrinde herşeyin yolunda gitmesini dilerim

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın