Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

GAP'ı kalkındıracak gıda teknoparkı

gap2.gifKilis'te 22 bin dönümlük arazide kurulma çalışmaları devam eden Gıda Teknoparkı, yapılacak organik üretim ve ihracatla GAP bölgesini kalkındıracak.

Türkiye'de ilk defa Kilis'te kurulacak Gıda Teknoparkı'nda 10 milyar dolar yatırım yapılacak. Kurulacak fabrikalarda işlenecek gıda ürünlerinin yüzde 90'dan fazlası Orta Doğu ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyaya ihraç edilecek.

AK Parti Kilis Milletvekili Hasan Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ekşioğlu Grubu'nun GAP bölgesinde tek parça büyük bir arazi aradığını, Şanlıurfa, Gaziantep ve Adıyaman'da bunu bulamayınca GAP İdaresi Başkanının teşviki ile Kilis'e geldiklerini, Kilis'te istedikleri araziyi temin ettiklerini hatırlattı.

Polateli ilçesi ile Karakıl köyü arasında 22 bin dönümlük hazine arazisinin, organize sanayi bölgesi ilan edildiğini bildiren Kara, şu anda bölgenin limana ve hava limanına bağlantısının sürdüğünü ifade etti. Kara, şunları söyledi:

''Yollar, ticaretin hayat damarı. Biz bununla ilgili çalışmalara hemen başladık. Gıda organize sanayi bölgesi ilan edildi. Bölgenin hava limanına ve limana yolla ilgili de Ulaştırma Bakanımız bize çok ciddi destek verdi. Polateli'nden Akpez'e çıkan 5 metrelik eski yolumuz vardı, o yolla ilgili ihale bitti. Mayıs ayında oraya araçları indirerek çalışmalara başlıyoruz ve orayı 12 metrelik bir yol haline getiriyoruz. O yolu yaptığımızda, Kilis çevre yolundan hava limanına bağlantımız olacak. İskenderun limanına bağlantı için Ulaştırma Bakanımız gerekli çalışmayı yaptı. Geçen yıl bir kısmına girdik, bu yıl iki büyük kısmın ihalesi yapıldı. Çalışmalarımız hızla devam ediyor, inşallah bir iki yıl içinde o yolu tamamlayacağız. Şu anda tüm altyapı sorunlarını hallediyoruz, bir sıkıntımız kalmadı.''

''GAP'IN EKONOMİK KURTULUŞUNA VESİLE OLACAK''

Ekşioğlu Grubu'nun yabancı ortağının büyük bir İtalyan dağıtım şirketi olduğunu belirten Hasan Kara, şu anda Ekşioğlu Grubu ile Kilis Valiliği ve Kilis Belediyesi'nin yüzde 1'er ortaklıkla şirket de kurduğunu bildirdi.

Gıda Teknoparkı'nda fabrikaların yanı sıra üniversite, araştırma kuruluşları, konutlar da olacağını belirten Milletvekili Kara, şunları kaydetti:

''Türkiye'de gıda teknoparkı ilk defa Kilis'te kurulacak. Toplam 10 milyar dolar civarında bir yatırım olacak. Bu bir anda faaliyete geçecek bir olay değil. Ekonomik krizden dolayı dünyada bütün yatırımcılar durduğu gibi bunlar da biraz bekleme dönemine girdiler. Bu arada biz de altyapıyı bitiriyoruz. Ekşioğlu Grubu'nun bir an önce buraya gelip kazmayı vurmasını bekliyoruz. Onlar (biz bu yatırımdan vazgeçmedik, bu yatırımı yapacağız) diyorlar. Gıda Teknoparkı'nda, GAP bölgesindeki ürünler işlenip tüm dünyaya dağıtılacak. Burası, tarıma dayalı GAP'ın ekonomik kurtuluşuna vesile olacak.''

''İHRACATIN BİR AYAĞI AVRUPA BİR AYAĞI ORTA DOĞU OLACAK''

Kilis'in topraklarının organik tarım için çok uygun olduğuna işaret eden Kara, Türkiye Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin kanunun TBMM'nden çıkacağını, Kilis'teki mayınlı bölgenin temizlendikten sonra organik tarıma açılmasını planlandığını kaydetti.

Kara, ''Özellikle mayınlı arazilerde organik tarımı gerçekleştirirsek GAP bölgesinin motorize gücü, üretim ve lojistik üssü olacak. Gıda Teknoparkı'nda üretimin yüzde 90'dan fazlası tüm dünyaya ihraç edilecek. Orta Doğu büyük bir pazar. Suriye ile yaptığımız Serbest Ticaret Anlaşması sayesinde, Arap Ortak pazarına da gireceğiz. Ekşioğlu Grubu'nun dağıtım şirketi sayesinde Avrupa ülkelerine gireceğiz. Bir ayağı Orta Doğu'da bir ayağı Avrupa'da olacak'' dedi.

İşsizliğin Türkiye'de en büyük problem olduğunu dile getiren Kara, ''Burada Gıda Teknoparkı'nın kurulması Kilis'in yanı sıra Gaziantep'in, Hatay'ın, Kahramanmaraş'ın, Şanlıurfa'nın işsizlik problemini büyük ölçüde azaltacak'' dedi.

Kaynak: Haber Aktüel

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın