Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

2008'de Tarımsal Desteklerde Önemli Değişiklikler

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2008 Yılından İtibaren Tarımsal Desteklerde Önemli Değişikler Yapılacağını, Bu Çerçevede Ürüne Göre Bölgesel Destekleme Farklılığı Getirileceğini Açıkladı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, 2008 Yılından İtibaren Tarımsal Desteklerde Önemli Değişikler Yapılacağını, Bu Çerçevede Ürüne Göre Bölgesel Destekleme Farklılığı Getirileceğini Açıkladı.AA muhabirine açıklamalarda bulunan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, AK Parti hükümeti olarak iktidarı devraldıkları günden beri tarımsal desteklemeleri 3 kata yakın artırdıklarını ve tarımsal destekler içindeki doğrudan gelir desteği (DGD) payını indirdirdiklerini söyledi.



KÜÇÜĞÜ KORUYAMIYOR: DGD'nin küçük çiftçiyi korumadığını, daha çok büyük toprak sahiplerine yaradığını ifade eden Eker, "DGD'nin toplam içindeki payını yüzde 40'lara kadar düşürdük. Bunun yerine verimliliği ve kaliteyi artıracak desteklere ağırlık verdik. DGD'nin payı önümüzdeki dönem daha da azaltılacak" diye konuştu. 2008 yılından itibaren tarımsal desteklerin verilme şeklinde radikal değişiklikler yapılacağını belirten Bakan Eker, verimliliğe ve bölgesel ürün desenine göre destek verileceğini vurguladı. Bakan Eker, "2008 yılından itibaren bölgesel desteğe geçilecek. Ürüne göre bölgesel destekleme farklılığı getirilecek" dedi.

ÇİFTÇİYİ KEŞFETTİLER: Özel bankaların çiftçiyi keşfederek tarımsal kredi vermeye başlamasının çok sevindirici olduğunu ifade eden Eker, sübvansiyonlu kredilerin özel bankalar aracılığı ile de kullandırılabileceğini söyledi. Bakan Eker, "Sübvansiyonlu kredilerin özel bankalar aracılığı ile kullandırılması düşünülmesi gereken bir konu. Şimdiye kadar bize özel bankalardan böyle bir talep gelmedi ama gelirse değerlendiririz. Neticede tarım sektörüne finansal kaynak ayırıyorlarsa, bu da tarımın büyümesine gelişmesine katkı sağlayacaksa böyle bir şey neden yanmayalım?" dedi.

İthal tohumda vergi muafiyeti bitiyor

TOHUMLUK firmalarının tepkisine karşın, firmaları yerli üretime zorlamak amacıyla, tohum ithalatındaki gümrük vergisi muafiyetinin kaldırıldığı belirtildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri, tohum ithalatında gümrük vergisi muafiyetinin kaldırılması konusunda yaptığı değerlendirmede, çiftçinin kaliteli tohuma uygun şartlarda ulaşmasını sağlamak amacıyla 1993 yılından beri tohumluk ithalatında gümrük vergisi muafiyeti uygulandığını hatırlattılar. Bu sürede çok sayıda yerli tohum firması kurulmasına karşın, bu firmaların kendi çeşitlerini geliştirmek yerine tohum ithal edip satmayı tercih ettiğini anlatan yetkililer, bu firmaları yerli üretime yönlendirmek amacıyla ithalattaki gümrük vergisi muafiyetini kaldırma kararı aldıklarını bildirdiler. Muafiyetin kaldırılması ile özellikle hibrit sebze tohumları ithalatında yüzde 19-20 gümrük vergisi ödenmesinin söz konusu olduğunu belirten yetkililer, bu uygulama ile yerli çeşitler üzerinde çalışma yapan firmaları da koruma altına almayı öngördüklerini kaydetti.

haberler

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın