Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanııcı Adı: Şifre: Beni hatırla

BAŞLIK: Kısaca Salon Bitkilerinin Yaşam Koşulları

Kısaca Salon Bitkilerinin Yaşam Koşulları 15 yıl 9 ay önce #369

  • admin
  • admin's Avatar
  • ÇEVRİMDIŞI
  • Gencziraat Kurucusu
  • Gönderiler: 111
  • Teşekkür Sayısı: 6
Her salon bitkisinin farklı farklı istekleri bulunmaktadır. Özellikle nem, su, sıcaklık, ışık ve toprak istekleri farklıdır. Bu istekleri sizlere anlatmaya çalışacağız.

Sulama

Sulamayı yaparken, rastgle ya da yanlışlıktan dolayı, bitkilerinizde bir çok probleme yol açıyor olabilirsiniz. Bütün salon bitkileri için bir sulama programı vermek mümkün olmayabilir. Ancak sizlere tavsiyemiz sulama işlemini yaparken bitkinin türü, yaşı, toprak yapısı, ışık, ortamın sıcaklığı gibi faktörleri göz önüne alıp sulama yapılmasıdır.

Bir bitkinin ne zaman suya ihtiyacı olduğunu toprağını ellediğimizde anlayabiliriz. Toprağın çok kuru olmaması yanında çok fazla sulandığı zamanda bitki ve kökleri için tehlike yaratır. Bitkinin toprağı gereğinden fazla sulandığında toprak çamurlaşıp köklerin hava almasını engeller. Bu yüzden köklerde çürümeler görülmeye başlar. Genelde her bitki normal musluk suyu ile sulanabilir. Fakat bazı bitkiler kireci sevmezler, bu yüzden bu tip bitkiler yağmur suyu ile sulanmalıdır.

Sulama yaparken bitkileri saksının üst tarafından sularız. Bu işlemi yaparken bitkinin yapraklarına su gelmemesine dikkat edilmelidir. Uzun süre sulamadığımız bitkileri sulamak istediğimizde üstten sulama yapmanızın fazla bir faydası olmayacaktır, çünkü su kurumuş ve sertleşmiş toprak saksı arasından akıp gidecektir. Böylece bu sudan kökler faydalanamazlar. Bu durumda yapmanız gereken saksıyı içi su dolu bir kaba koyup su yüzüne hava kabarcıklarının çıkışı bitene kadar bekletmektir. Böylece bitki yeteri kadar su ihtiyacını almış olur.

Işık İstekleri

Bitkilerin isteklerinin farklı olduğunu daha önce söylemiştik, ışık içinde de geçerli olan bu özellik yüzünden bazı bitkilerinizin, yapraklarının sarardığını görebilirsiniz. Bu sorunları ortadan kaldırmak için bitkilerin ışık ihtiyaçlarını bilmek gerekir. Tabi ki size her bitkinin tek tek ışık ihtiyaçlarını vermemiz çok zor ama şöyle bir genelleme yapmak mümkün. Çiçek açan bitkiler için orta derece ışık, yapraklı bitkiler için düşük ışık ihtiyacı vardır. Bitkilerin yeterli ışık alıp almadığını verdiği çiçeklerden ve yapraklarının zayıf olup olmamasından anlayabilirsiniz. Bitkiler ışığın yeterli olmadığını yerlerde yapraklarını ışığa doğru çevirdikleri görülür. Bu bitkiyi hemen bir pencerekenarı ve ışığın yüksek olduğu bir yere koymak yanlıştır. Bitkiyi olduğu yerden biraz daha ışıklı bir yere taşımak yeterli olmadığı takdirde biraz daha fzla ışık alan yere koyarak yer değiştirme işlemi tekrarlanmalıdır. Yani bitki ışığa alıştıra alıştıra götürülmelidir.

Sıcaklık İstekleri

Salonlarımızda barındırdığımız bitkilerin sıcaklık isteklerini karşılamak için kalorifer yanına ve hatta tropikal bitkileri kalorifer üstlerine koymak gibi çözümler yaratabilirsiniz, ama bunların yapılması yanlıştır. Çünkü bu yerlere konan bitkiler gereğinde fazla su kaybeder ve bitkide dengesizlikler, yapraklarında sararmalar gözükebilir. Bitkileri bulunduğunuz odadaki sıcaklık homojen olarak dağılmalıdır. Bitkileri, sıcaklık isteklerine göre şöyle bir genelleme yapabiliriz.

Yüksek sıcaklık isteyen bitkiler; bu gruba giren bitkiler tropikal bitkilerdir. Bu bitkilerin sıcaklık istekleri kış ayları için 16-22 derece, yaz ayları için 18-25 derece arasını bulur. Bu bitkiler sıcaklık gibi nemi de yüksek severler.

Orta derecede sıcaklık isteyen bitkiler ılıman kuşakta bulunan bitkilerdir. Bu bitkilerin sıcaklık istekleri kış aylarında 10-16 derece iken yaz aylarında 16-24 derece arasındadır.

Düşük sıcaklık isteyen bitkiler genelde çiçekli bitkilerdir. Kış aylarında 5-8 derece arasındadır. Yazın ise bu bitkileri balkonlarda barındırmak yerinde olur.

Nem İstekleri

Bitkiler için önemli bir faktördür. Bitkilerin nem ihtiyacını karşılamak çok zor değildir. Bunu şöyle yapabiliriz. Kaloriferin üzerine bir tas su koyarsak ortamı nemlendirmiş oluruz. Fakat bu tropik bitkiler için yeterli olmayabilir. Tropik bitkiler için yapılacak şey, onları saksılarıyla birlikte bir tas içine yerleştirerek nem ihtiyacını karşılayabiliriz. Bitkilerin yapraklarını nemli bir bezle silmek veya yapraklarına su püskürtmek de iyi bir yöntemdir.
Son Düzenleme: 15 yıl 9 ay önce yazan admin.
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.