Tübitak Destekledi, Midye Boy Attı

Midye üretimiSinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Tübitak Tarafından Desteklenen "Açık Denizde Midye Yetiştiriciliği" Projesini Gerçekleştirdi. SİNOP Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, TÜBİTAK tarafından desteklenen "Açık denizde midye yetiştiriciliği" projesini gerçekleştirdi. Dünyada yeni denenmekte olan ve Türkiye'de bugüne kadar yapılmadığı için önem kazanan projenin 165 bin TL'ye malolacağını söyleyen öğretim üyesi Prof.Dr.Sedat Karayücel, "Balık yetiştiriciliğinin dışında yetiştiricilik potansiyeli en yüksek türlerden biri olan midyeleri, Karadeniz'de iki yılda 6 santimlik pazar boyuna ulaştırdık" dedi.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri dünyada yeni denenmekte olan bir projeyi kentte hayata geçirdi. Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr.Sedat Karayücel'in başkanlığında Doç.Dr.İsmihan Karayücel, öğrenciler Yeşim Çelik, Bora Eyüboğlu ve Recep Öztürk tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında Karadeniz'de midye yetiştiriciliğine başladılar. 3 yıllık projenin 165 bin TL'ye malolacağını belirten Prof.Dr.Karayücel, "Yaptığımız çalışmalar neticesinde, balık yetiştiriciliğinin dışında yetiştiricilik potansiyeli en yüksek türlerden biri olan midyeleri, Karadeniz'de iki yılda 6 santimlik pazar boyuna ulaştırdık" dedi.

Şuanda 5 ton midye yetiştiriciliği yaptıklarını söyleyen Prof.Dr.Karayücel, "Ülkemizde hızlı bir gelişim sürecinde olan su ürünleri sektörünün bu konuda sürekli yenilik yapması gerekiyor. Özellikle kıyısal alanlarda yapılan midye yetiştiriciliğinde çevresel faktörler, midyelerin güvenirliliği, dolayısıyla tüketici sağlığı açısından son derece önem arz etmektedir. Bu nedenle açık denizlerde yetiştiricilik kaçınılmaz hale gelmiştir. Kültür balıkçılığında, balıklara dışarıdan yem verilmesi ek maliyet ve çevre kirliliği oluşturabiliyor. Ancak midye yetiştiriciliğinde bu tür olumsuzluklar söz konusu değildir. Midye yetiştirmek için ek bir yatırım yapmadan sadece sistemin kurulumu ve bakım maliyetleri ile çiftlikleri 8-10 yıl kullanarak büyük karlar elde edilebilecek olması projenin önemini artırmaktadır" diye konuştu.

Türkiye'de ilk kez uygulanan bu projenin Karadeniz'de su ürünleri sektörünün dikkatini midyeye çekeceği dile getiren Prof.Dr.Sedat Karayücel, "Projemiz TÜBİTAK tarafından da destekleniyor. Sinop açıklarında suyun 10 metre altında midye yetiştiriciliği yapılmaktadır. Midye yetiştiriciliği Karadeniz için önemli bir konudur" dedi.

Kaynak: Haberler.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın