Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

"Türkiye topraklarının tomografisini çektik"

bakan_mehdi_eker.jpgTarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Türkiye'nin tarımsal üretim haritasını çıkardık. Tabiri caizse Türkiye topraklarının tomografisini çektik" dedi.

Geçen yıl tarlada kalan karpuz, bu yıl hasattan önce satıldı

karpuz.jpgMaliyetini karşılamadığı gerekçesiyle geçen yıl çiftçinin hasat etmeyip tarlada bıraktığı kavun ve karpuz, bu yıl üreticisini sevindirdi. Geçen sene dönümü 400 liraya satılan kavun ve karpuz, henüz olgunlaşmamasına rağmen tüccar tarafından hasat öncesi 1.250 lira bedelle alınıyor.

Yeni fındık stratejisi yürürlüğe girdi

findik_2.jpgYeni fındık stratejisi çerçevesinde Bakanlar Kurulu'nda alınan kararlar Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.  Ruhsatlı alanlarda fındık üretenlere dekar başına yıllık 150 lira destekleme ödemesi yapılacak. Ruhsatsız alanlarda, fındık bahçelerini sökerek alternatif ürüne geçen üreticilere dekara 3 yılda toplam 600 lira ödenecek.

Yeni gıda yasası vetenerinere yarayacak

veteriner_hekim.jpgGıda sektörüne yasa dayanmıyor. Sektörde ezberleri bozacağı iddasıyla çıkarılan ve yürürlükte olduğu 2004'ten bu yana sürekli değişiklilerle gürdeme gelen 5179 Sayılı Gıda Yasası tamamen kaldırılıyor.

TZD pilot havza önerdi

ibrahim_yetkin.jpgTürkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker tarafından açıklanan havza bazlı destekleme modeline birden geçilmesinin yanlış olduğunu savunarak, uygulamaya bir pilot havza seçilerek başlanmasını önerdi.

GAP bölgesine 135 bin dolarlık yatırım yap, 150 bin dolar kâr et

gap3.jpgGAP Bölge Kalkınma İdaresi, Doğu ve Güneydoğu illerinde yatırıma yönelik teşviklerin sektörel bazda hangi ilde ne kadar gelir getireceğini açıkladı. Fizibilite çalışmasında bölgedeki yatırım fırsatları tek tek ele alındı.

Tarımda havza devrimi

havza_bugday.jpgTarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, 527 milyon veriyi değerlendirerek, 3 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı “Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli” hazır. Türkiye, önce 190 havzaya ayrıldı, daha sonra yapılan birleştirmelerle 30 temel havza belirlendi.

Tarım ilaçlarının yarısı kullanımdan çıkarıldı

zirai_ilac.jpgAB sürecinde tarla ve bahçelerde kullanılan 135 kimyasal ilaçtan 74'ünün üretim ve ithalatının 2009 yılı itibariyle durdurulduğu ve 6'sının da 2011 yılına kadar durdurulacağı, kalan 55'inin ise 2015 yılına kadar inceleme altında olacak.