Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanııcı Adı: Şifre: Beni hatırla

BAŞLIK: KANATLILARDA ISI STRESİ (AMİNO ASİT DENGESİ)

KANATLILARDA ISI STRESİ (AMİNO ASİT DENGESİ) 14 yıl 10 ay önce #1511

Sıcaklık stresi altında bulunan kanatlı hayvanların yem tüketimleri azaldığından dolayı günlük protein ihtiyaçlarını karşılamak için rasyondaki protein düzeyinin yükseltilmesi akla gelebilir. Fakat broylerlerin rasyonlarına yüksek düzeyde protein ilave edildiğinde aminoasitin fazlasını dışarı attıkları bilinmektedir.

Bu nedenle, sıcaklık stresine karşı besin maddelerinde yapılacak düzenlemelerin en önemlisi rasyondaki protein seviyesinin düşürülmesi ve mevcut proteindeki aminoasitlerin dengelenmesidir (Anonim 1989a).

Bu dengelemede de lisin ve metionin gibi kritik amino asitler kullanılmalıdır (Muğlalı 2000). Aminoasitleri dengelerken, rasyonda esansiyel aminoasitler daha etkin dozlarda bulunuyorsa, diğer aminoasitlerin çıkartılmasına dikkat edilmeli ve rasyona ilave edilecek sentetik aminoasitler, rasyonda bulunacak protein düzeyinin düşmesini sağlarken ısı üretiminin azalmasına ve daha iyi performans alınmasına aracılık ettiği unutulmamalıdır (Anonim 1987).

Ayrıca sıcaklık stresi altındaki hayvanların rasyonlarına lisin ilavesi performansın düzelmesine yardımcı olmaktadır. Lisin yetmezliği, vücut ısısının yükselmesine neden olacağından sıcak ortamlarda bu özelliğin üzerinde durulmalıdır.

Rasyona lisin ilavesi, iştahı arttırır, vücut ısısını azaltır, optimal bir performans için gerekli aminoasitleri sağlar, enerjiden yararlanmayı arttırır ve performansı arttırır (Anonim 1987, Anonim 1989a, Muğlalı 2000).
Son Düzenleme: 14 yıl 10 ay önce yazan kanatlı besleme.
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.