Arkadaşım bu sorduğun soruların cevabı için öncelikle nerede yetiştireceğin bilgisi gerekli. Ilıman bir iklimde yapacaksan örtü altında 12 ay kademeli ekim yaparak ürün elde edebilirsin. Karasal iklimde ise 6-7 aylık üretim süreni 8-10 aya çıkarabilirsin. Yani sebze için en mantıklısı örtü altı fakat bu yatırım maliyeti gerektirir. Bunu hesaplayıp ona göre karar alman lazım. Bir de en önemlisi, ürün fiyatının tabanlarda olduğu dönemde ürün çıkarırsan zarar edebilirsin. Öncelikle bir proje yapmanda fayda var. Plansız yaparsan şansın sayısal lotodan bile az olabilir. Bunun için şu soruların cevaplarını bulman gerekir;
- Üretim yapacağın bölgenin iklim şartları,
- Toprak yapısı ve su durumu (sebze susuz olmaz),
- Açık ya da örtü altı üretim ve buna göre ekim-dikim tarihi ve hasat zamanı ve hasat zamanında bu ürünlerin fiyatları,
- Riskler (doğal afet, hastalık-zararlı vb)
- Çiftçi kayıt sistemine kayıt ve tarımsal destekler,
- Tarımsal girdi maliyetleri (tohumluk, gübre-ilaç, su, işçilik vs),
- Pazar,
Ana başlıkları ile sorular bunlar. Bu sorular kafanı karıştırıp seni korkutmasın sakın. Dıştan zor gibi görünse de bunlar uyglaması kolay şeyler. Biraz araştırma gerekir.
Bu konuda yardım istersen bana mesaj yazabilirsin. Bölümüm bahçe bitkileri, uzmanlık alanım ise sebze yetiştiriciliği ve ıslahı.
Şimdiden bereketli olsun.