Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Hoş geldiniz, Ziyaretçi
Kullanııcı Adı: Şifre: Beni hatırla

BAŞLIK: HAYVANCILIKLA UĞRAŞANLARA ÇOK ÖNEMLİ UYARI

HAYVANCILIKLA UĞRAŞANLARA ÇOK ÖNEMLİ UYARI 12 yıl 10 ay önce #3036

  • yusufyel
  • yusufyel's Avatar
  • ÇEVRİMDIŞI
  • Aktif Üye
  • Gönderiler: 30
  • Teşekkür Sayısı: 2
Değerli Kardeşlerim;

Son aylarda ,besicilik,süt inekçiliği ve tavukçulukla uğraşan kardeşlerimden sık sık duyduğum bir konuya açıklık getirmek istiyorum.
-Hayvansal atıkların filtre edilmesinde kullanılan seperatörlerin ayrıştırdığı “posa kısmının” “organik gübre” olduğu yolunda bazı kimseler tarafında bilerek “yanlış yönlendirmeler” yapıldığını duyuyorum.
-Seperatörler asla organik gübre üretim makinesı değildir.Aksine seperatörden geçtikten sonra deşarj edilerek atılan sıvı kısım esas organik gübre olarak çok değerli kısmıdır ve kesinlikle işlemden geçirilmeden deşarj edilmemelidir.
-Seperatörden elde edilen posa kısmının organik gübre olarak değeri yok denecek kadar azdır.Ancak toprak düzenleyicisi olabilir.Bunun için bile mutlaka işlemden geçirilmesi gerekir.İçerisindeki ot tohumları,hayvanlara verilmiş olan ilaçların kalıntıları ve patojen mikroorganizmalar,olduğu gibi toprağa dolayısı ile üretilen ürünler vasıtası ile insan sağlığına olumsuz olarak etki eder.Tekrar ediyorum mutlaka işlemden geçirilmesi gerekir.Önemlidir.
-Biyogaz tesislerinde fermente tankından çıkan organik gübrenin seperatörden sonraki posası rahatlıkla toprak düzenleyicisi olarak kullanılabilir.Bu posa bile gübre değildir.Sadece toprak düzenleyicisi olarak kullanılabilir.Esas değerli olan kısmı seperatörden geçtikten sonra sıvı olarak atılan kısmıdır.Bunun işlenerek gübre olarak kazandırılması gerekir.
-Fiyatının çok ucuz olması sebebiyle cazip görünen seperatörler onu kullananların problemini çözmez.Atık olarak deşarj edilen sıvı kısım yine üreticinin başının belasıdır ve çevre il veya ilçe müdürlükleri tarafından tutanaklar tutulmaktadır.Önümüzdeki günlerde,kısa bir süre sonra bu tip atıkların işlenmemesi sebebiyle ciddi cezaların uygulanması beklenmektedir.
-İşlenmemesi sebebiyle seperatörden çıkan bu sıvı atıklar yer üstü ve yer altı sularımızı ciddi anlamda kirletmekte ,zararlı mikropların hızla çoğalmasına sebep olmakta ve sinek ve sivrisinek üremesini kolaylaştırmaktadır.
-Bu sebeple hayvansal atıklarınızı ya hemen tarlalara götürüp dökeceksiniz ve hemen süreceksiniz,veyahut ta ciddi bir tesis kurarak bunları işleyip pazarlanacak bölgelere göre ilave katkılarla birlikte gelir haline dönüştüreceksiniz.
-Aynı sektörden birkaç kişi birleşerek yörenize hem bir ciddi tesis kazandıracaksınız ve hem de ciddi bir gelir kaynağı oluşturacaksınız.Bunun için sektörünüzle ilgili sivil toplum kuruluşlarının kuruluş gayeleri gereğince sizlere önder olmaları gerekir.
-Besicilik,süt inekçiliği veya tavukçuluk yapan beldelerin ,ilçelerin veya illerin belediye başkanlıkları yönetiminde bulundukları insanların sağlıklarını daha ciddiye alacak,onların bir araya gelerek bölgelerine ciddi katkı yapacak bu organik gübre üretimi tesis sistemlerini kurduracak veya kurulmasına yardımcı olacak..
-Sonuç olarak sadece seperatör sistemleri bu değerli üreticilerin atık problemleri için asla çözüm değil,probleminin şekil değiştirmiş halidir.Seperatörlerin çözüm olduğunu Söylenecek
Her türlü yanlış yönlendirmeye kulaklarını tıkamaları kendi menfaatlerine olacaktır.
-Kafalarında oluşacak sorular içinse baş vuracak en iyi kaynak size en yakın olan üniversitenin ziraat fakülteleri öğretim görevlileridir veya uzun yıllar hayvancılığa,toprağa,tarıma emek vermiş tecrübeli ziraat mühendisleridir.Asla kulaktan dolma yalan yanlış bilgilere,Tatlı dilli pazarlamacılara ve istişaresiz kararlara fırsat vermeyiniz.
Selamlarımla………
Yusuf YEL
Orgaik Gübre ve
Üretim Tesisleri Uzmanı
www.yusufyel.com
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. – 0 542 477 96 29 - KONYA
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: The_One