Organik köye ABD'den turist geldi, Almanlar meyve istiyor

Organik köye ABD'den turist geldi, Almanlar meyve istiyorOrganik köy olarak tanınmaya başlayan Buca Karacaağaç Köyü, sadece organik ürünlerin satıldığı köy pazarını 23 Ocak'ta kuruyor.

 

Organik biber, barbunya, taze fasulye, bamya, kara lahana ve brokoli başta olmak üzere tüm kış sebzelerinin satılacağı organik pazara, İzmir'den belediye otobüsleri ile taşımacılık yapılacak. İhraç ettiği organik kuru domatesleri ile ününü ABD'ye duyuran Karacağaç Köyü, bu ülkeden turlarla gelen turistleri ağırlıyor. Karacaağaç Köyü, zengin organik ürün deseni ile yerli ve yabancı yatırımcıların da ilgisini çekiyor. Yerli firmalar sözleşmeli üretim yapmak üzere üreticilerle görüşürken, bir Alman firması da köyde üretilen meyvelerden reçel yapmak üzere fabrika kuruyor.

Sağlıklı beslenmeye özen gösteren tüketiciler için Türkiye'nin en önemli üretim merkezi olmayı hedefleyen Karacağaç Muhtarlığı, sadece organik ürünlerden yapılan yemeklerin satıldığı bir de restoran açıyor.

İlk organik üretimi 5 yıl önce kurutulmuş domateste yaptıklarını ve bir firmanın bu ürünleri ABD'ye ihraç ettiğini söyleyen Karacaağaç Köyü Muhtarı Dursun Atagün, bu ülkede organik domateslerden Karacaağaç Köyü'nü duyan bir grubun isteği ile 2 yıl önce köylerine turlar yapılmaya başladığını belirterek, " Tur şirketi ilk getirdiği kafilenin çok memnun kalması üzerine köyümüzü tur programına aldı ve her yıl buraya düzenli ABD vatandaşlarını getiriyor. Köyümüzde yemek yiyip, bölgeyi geziyorlar. Bu yıl da yazla birlikte tur başlayacak" diye konuştu.

Atasagun, İstanbul'dan yatırımcıların köyde sözleşmeli tarım yaptırmak için görüşmeye geldiğini belirterek, gelecek sezon bu firmalar için sözleşmeli üretime başlanacağını söyledi. Atagün, Almanya'dan bir reçel üreticisinin de köydeki organik meyvelerin işleneceği bir fabrika kuracağı bilgisini vererek, " Fabrikayı bizim köyümüzde kurmak istediler ancak yer gösteremediğimiz için komşu köy Kırıklar'da kuracaklar. Bizim ürettiğimiz çilek, dağ çilekleri, doğa mersinleri, karpuz, incir, bögürtlen gibi meyveleri reçel yapacaklar. Fabrika bin 500 metrekare kapalı alana kuruluyor. Bizim köyden 10 kişi çalışacak, sezonluk işçiler de olacak " şeklinde konuştu. Atagün, sertifika aldıktan sonra köyde üretilecek organik ürünleri ihraç etmek için de girişimlerde bulunacaklarını vurguladı.

Bu yıl organik tarımda geçiş sürecini yaşadıklarını söyleyen Atagün, 2011 yaz sebzelerinde organik sertifikasını alacaklarını belirtti. Köyün organik tarıma dayalı gelişmesi için geliştirdikleri proje için İzmir Kalkınma Ajansı'ndan 94 bin TL tutarında destek aldıklarını kaydeden Atagün, Buca Kaymakamlığı, Buca Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Ticaret Borsası desteğiyle köyde kapsamlı şekilde organik tarımın geliştirilmesine çalışıldığını aktardı. Bu kurumların köyde üretilen organik ürünlerin personellerine satışı konusunda destek olduğunu belirten Muhtar, " Buca Belediyesi, ürünlerimizi satmamız için haftada iki gün Buca Pazarı'nda yerinde bize yer tahsis etti. Tarım İl Müdürülüğü içinde ürünlerimizi personele satıyoruz" dedi.

İzmirli tüketici hafta sonu pazara akacak

Atagün, 23 Ocak'tan itibaren köyde her hafta sonu pazar kuracaklarını ve İzmir'den gelecek tüketicilere ürettikleri organik sebze, meyve ve hayvansal ürünleri satacaklarını açıkladı. Bunun yanında köy muhtarlığının üst katında açacakları restoranda da yine organik sebzelerden yapılmış yemekleri satacaklarını belirten Atagün, "Bu restoranda sabahları kahvaltı verilecek, diğer öğünlerde de organik sebzelerden yapılmış köy yemekleri servis edilecek. Organik ürün pazarı için özel tezgahlar yaptık. İlk etapta 15 özel tezgah hazırladık. Tezgahlar tek tip. Pazarda mevsimine göre sebzeler, bulgur, reçel, zeytinyağı, lahana, pırasa her türlü ürünün organiği olacak. Organik ürün pazarına İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Belediyesi ve Tarım İl Müdürlüğü'nden personel getirilecek. Gelişler için belediye otobüs tahsis edecek. Bu şekilde kulaktan kulağa aktarılarak kısa sürede İzmir'den çok sayıda tüketicinin hafta sonu pazara akacağını tahmin ediyoruz" açıklamasını yaptı.

25 üretici organik tarım yapıyor

Köyde sulanabilen 15 bin dönüm tarım arazisi olduğunu kaydeden Karacaağaç Köyü Muhtarı Dursun Atagün, 450 haneli köyde bin nüfus yaşadığını ve 3 bin baş büyük, 3 bin baş küçük hayvan yetiştirildiğini, verimli tarım ve iklim koşulları sayesinde organik tarımda iyi bir potansiyele sahip olduklarının altını çizdi. Atagün, köydeki üreticilerin organik tarım konusunda bilinçlenmesi için kış boyu köyde oluşturulan Tarım Binası'nda Tarım İl Müdürlüğü uzmanları tarafından organik yetiştiricilik dersi aldıklarını belirterek, "İlaçlamada kimyevi olmayan ürünlerin kullanımı, zararlılarla mücadelede arap sabunu, alkol ve yosun gibi ürünlerin kullanımı konularında dersler aldık. Şu anda 25 üretici organik tarım, 2 üreticimiz iyi tarım yapıyor. Aşama aşama köyün tamamı organik tarıma geçecek. Geçiş dönemi bitip organik ürün sertifikası aldıktan sonra organiğe geçiş artacak" şeklinde konuştu.

Kaynak: Kobiden.com

Yorumlar (2)

  • organik tarım öğrencisi olarak başta köyhalkı olmak üzere herkesi tebrik ediyorum.muhakkak görmeye gideceğim...

    0 Beğen
  • organik tarım öğrencisiyim;böyle halka faydalıbi üretim yaptıkları için bütün köy halkını tebrik edıyorum gelişmelerinin devamını beklıyoruz..

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın