Çilek bahçesi kurulumu ve küçük bir dikim aletinin kullanımı

Toprağın sürülmesi esnasında, mümkün olduğu kadar, büyük parçaların kalmamasına dikkat edilmelidir. Toprak kolay şekle girebilir özellikte olmalıdır. Yeteri kadar ahır gübresi ve kimyasal gübre verildikten sonra toprak işlenmelidir. Buradaki yeteri miktar, arazinizin fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre değişkenlik gösterir.

 

Arazi düzeltildikten sonra dikim yastıklarının hazırlanması ve düzeltilmesi süreci başlar. Bu işlemi büyük alanlarda özel araçlarla yapmak en iyi çözümdür. Bu büyük miktarda iş gücü kaybını azaltacak, dolayısıyla dikim maliyetiniz düşürecektir. Ancak küçük alanlarda elle yapılması uygun olabilir. Daha sonra dikim yastıklarının üzeri plastikle örtülmelidir. Bu işlem esnasında, büyük işletmelerde özel olarak tasarlanmış araçlarla fumigasyonunda birlikte yapılması daha doğru olacaktır. Aksi durumda fumigasyon uygulaması oldukça güçleşecektir. uygun bir ilaç ile fumigasyon yapılmalıdır. Fumigasyonda methyl iodide ve chloropicrin kullanılabilir. %98 methyl iodide ve %2 chloropicrin karışımı oldukça iyi sonuçlar almanıza yardımcı olacaktır.
Arazinizin hazırlığı bittikten ve fumigasyon için gerekli süreninde dolmasıyla artık sıra dikim yastıkları üzerinde çilek fidelerinin dikimi için gerekli deliklerin açılması işlemine gelir. Bunu için traktör arkasına takılabilen bu amaçla üretilmiş özel araçlar kullanılabileceği gibi kendinizin evde bisiklet jantı ile yapabileceğiniz araçlarıda kullanabilirsiniz. Araziniz çok küçükse bir jilet ve ölçü çubuğu ile de bu delikleri açabilirsiniz. Delikleri de açtıktan sonra artık fidelerin araziye dikimi için uygun zamanın geldiğini bilmelisiniz.

Şekil 1. Çilek fidelerinin dikimi için yastıkların hazırlanmasında mekanizasyondan yararlanmanın önemi oldukça büyüktür. Büyük işletmeler için önemli bir araçtır.

Şekil 2. Dikim yastıklarının bir aletle naylon malç serilmesi ve aynı anda fumigasyanun yapılması işçilik masraflarını düşürmesi yanında ileride ortaya çıkabilecek toprak zararlıları ve hastalıklarını önlemede önemli bir role sahiptir.

cilek.jpg

Şekil 3. Dikim yastıkları hazırlandıktan ve fumigasyon için gerekli sürenin dolmasından sonra dikim deliklerinin açılması için de özel olarak hazırlanmış aletlerin kullanılması maliyetleri düşürecektir.

Şekil 4. Küçük alanlarda, dikim yastıklarının delinmesi işlemi için bisiklet lastik jantları da kullanılabilir. Bu durumda dikim mesafesinin ayarlanması önemli bir konu olarak ortaya çıkar.

Çilek dikimi ve faydalı küçük bir aletin kullanımı

Dikim aletinin uzunluğu yaklaşık 25-30 cm, genişliği ise yaklaşık 5 cm civarındadır. Üst tarafında tutmak ve kullanmak amacıyla sapı, dip tarafında ise bitki köklerinin toprağa girmesini sağlamak üzere oval olarak kesilmiş ucu vardır. Bu aletin kullanımı çok kolay olup diğer silindirik-yuvarlak uçlu araçlara göre daha hızlı dikim yapma imkanı tanır. Silindirik-yuvarlak uçlu dikim araçları toprağa soktuktan sonra bitki köklerinin yerleştirilmesi ve sıkıştırılması zaman almaktadır.

Şekil 5. Çilek fidesi dikim aletinin genel bir görünümü

Çilek dikim aletinin bir demirci ustasına yaptırılması çok zor değildir. Gerekli özellikler verilirse, demirci ustaları bunu kolaylıkla yapabilir.
Dikimin nasıl yapılacağı aşağıda verilmiştir;

  1. Dikim amacıyla hazırlanan çilek fidesi dikileceği noktada kökleri yer alacak şekilde yatırılır. Dikim noktasında köklerin üzerine dikim aletini oval kısmı yer alacak şekilde yerleştirilir.
  2. Önceden açılmış olan delik içersine dikim aleti bastırılarak sokulur. Bu esnada alet ile sıkıştırılan köklerde dibe doğru ilerler. Alete çok sert yüklenilmemelidir. Aksi takdirde kökler zarar görebilir.
  3. Yeterli derinliğe geldikten sonra dikim aleti yavaşça ve hafif bir açıyla geri çekilmelidir. Bu arada bitkinin de dik durması sağlanmalıdır.
  4. Mümkün olduğu kadar köklerin düzgün bir şekilde toprak içersine sokulması sağlanmalıdır. Dağınık kök yerleştirme işlemi bitkinin zayıf gelişmesine yol açabilir. Köklerin iyice sıkışması sağlanmalıdır. Ayrıca bitkinin gelişme-büyüme noktası kesinlikle toprak içersinde kalmamalıdır. Bu bölge toprak seviyesinin hemen üzerinde yer almalıdır.

Şekil 6. Çilek dikim aletinin kullanılarak fidelerin dikilmesi işlemi




Dikimin hemen peşinden yağmurlama veya damla sulama işlemi ile bitkilerin ihtiyacı olan can suyunun derhal verilmesi gerekir. Verilen suyun kalitesi önem arz eder. Özellikle tuz oranının yüksek olması gelişen fidelerin üzerinde derhal kendini gösterecektir. Çilek bitkisinin tuz karşı en hassas türler arasında yer aldığı unutulmamalıdır. 2 mmhos/cm den daha fazla iletkenliğe sahip yada 960 ppm (960 mg/litre) den daha fazla suda çözünebilir tuz içeren topraklarda çilek bitkileri tuzdan etkilenmeye başlar. Tuz zararının yaprak kenarlarından itibaren bir kuruma ile kendini göstereceği unutulmamalıdır. Bu ise genel olarak bitkilerde zayıflama ve doğal olarak ta verimde düşüşler ortaya çıkaracaktır. Bundan dolayı sulama suyunun tuzluluğuna mutlaka dikkat etmelidir. Gerekli su analizinin yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

Şekil 7. Sulama suyundaki tuzun yüksek olması bitkiler üzerinde olumsuz etkinin derhal görünmesini sağlar. Yapraklar kenarlarından itibaren kurumaya yüz tutar. Bu görünüm antraknoz veya bazı besin maddeleri eksiklikleri ile benzer belirtiler verebilir. Dikkatle incelenmelidir.

Kaynaklar
E. B. Poling. 2003. Setting fresh dug, bare-root strawberry plants with a hand tool. NC Cooperative Extension Service.
E. B. Poling. 2003. Strawberry plasticulture: Planting time topics. Berryagent, Vol.3, No. 59.
E. B. Poling. 2003. Strawberry plasticulture: Hurricane advisory. Berryagent, Vol.3, No. 49.
G. J. Galetta and D. G. Himelrick. 1990. Small fruit crop management. Prentice Hall, Inch, USA.

uzumsu.com