Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

İnsanlara zehirli olan ilaçların üretimi yasaklanacak

zirai_ilac.jpgAvrupa Birliği'nin insan sağlığına olumsuz etkileri nedeniyle yasaklı listesine aldığı, ancak, Türkiye'de halen tarla ve bahçelerde kullanılan 135 zirai ilaçtan kademeli olarak kurtulmaya başlanacağı belirtildi.

AB'ye üyelik sürecinde, 135 zirai ilaçtan 74'ünün üretim ve ithalatının bu yıl sonunda durdurulacağı, 31 Aralık 2010 tarihinden itibaren ise kullanımının tamamen sonlandırılacağı bildirildi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şubesi ikinci Başkanı Saim İnce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB'ye üye ülkeler arasında 1997 yılında yasaklanacak ilaçlarla ilgili harmonizasyon çalışmalarının başladığını belirtti.

Bu çalışmaların o yıllarda Türkiye'yi ilgilendirmediğini, bu nedenle zirai ilaçlar konusunda geçmişte bilinçli yaklaşım sergilenmediğini anlatan İnce, ''Avrupa'da yapılan araştırmalar sonucu, ilaçların gerçekten zehirliliği yüksek olanlar değerlendirildi ve iptaline gidildi. Buna göre firmaların desteklemedikleri ilaçlar kullanımdan kaldırıldı. AB ülkelerinden bazıları ek süre talep ederek, yasaklı ilaçların kullanımını durdu'' dedi.

İnce, Türkiye'nin bu çalışmaların çok gerisinde kaldığını, AB'de yasaklanmış olan aktif maddelerden halen 135'inin Türkiye'de ruhsatlı durumda olduğunu vurguladı.

Üreticinin bu ilaçları kullanarak elde ettiği ürünün, ''yasaklı ilaç listesinde'' olması nedeniyle Avrupa tarafından kabul edilmediğini anlatan İnce, şunları kaydetti:

''Bu ürünler Türkiye'de tüketime sunuluyordu. Tabii yasaklanması istenen 135 ilacın tamamı sağlığa zararlı demek doğru değil. Çünkü, bazı ilaçların Avrupa'da kullanımına ihtiyaç duyulmuyor veya alternatifleri var. Örneğin, pamuk ve mısırda kullanılan bir preparat AB için önemli değil, çünkü, bu ürünlerin üretimi yaygın değil. Bu nedenle ürün Avrupa'da gereksiz olduğu gerekçesiyle yasaklanmış, ancak, Türkiye'de buna alternatif geliştirilemediği için yasal olarak satışına devam ediliyor. Bu ilaçların içinde yanlış kullanıldığı takdirde insan sağlığına ciddi etkiler yaratabilecek ilaçlar da bulunabiliyor. AB sürecinde, hükümet tüm bunları göz önünde tutarak, Avrupa'daki yasağın Türkiye'de de uygulanması için takvim hazırladı. Kademeli olarak bu ilaçlardan kurtulacak ve yerine alternatifler sunulacak. Zararlılarla mücadele konusunda faydalı böceklerin payı artırılacak.''

İnce, Türkiye'deki ürünlerin ilaçların yasaklanma takvimi oluşturulurken, ülke tarımı, alternatiflerinin olup olmayacağı, üreticilerin ihtiyaç durumu, sektörün talepleri, zararlı organizmalarla mücadele konusunda sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağı, AB'de yasaklanmalarının gerekçelerinin dikkate alındığını bildirdi.

Buna göre ilk etapta 74 ilacın yasaklanacağını ifade eden İnce, ''31 Aralık tarihine kadar 74 ilacın ithalat ve imalatına yasak getirilecek, piyasadaki mevcutlarının ise 31 Aralık 2010 tarihinden itibaren ise kullanımı sonlandırılacak. Listedeki ilaçlardan 3 tanesi 31 Aralık 2009'da üretim ve ithalatı, 31 Aralık 2011'de kullanımı, diğer 3'ünün ise 31 Aralık 2010'da üretim ve ithalatı, 2 yıl sonra da kullanımı sonlandırılacak'' dedi.

İnce, 55 aktif madde ile ilgili 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 yıllarının Aralık ayında alternatiflerinin olup olmayacağı, zararlı organizmalarla mücadele konusunda sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağının dikkate alınarak yapılacak değerlendirme sonunda yasaklanarak kullanımının sonlandırılacağını söyledi.

-''BİRDEN YASAKLAMAK, TARIMA DARBE VURUR''-

İnce, AB'nin yasaklı listesindeki ilaçlardan bazılarını Türkiye'de de aniden yasaklamanın tarımı durma noktasına getireceğini savundu.

Bu ürünlere henüz alternatifler geliştirilmediğine dikkati çeken İnce, ''AB, pamuk üretmediği için bu üründe kullanılan aktif maddeleri yasaklamış. Ancak, biz şimdilik bu ilaçları kullanmak zorundayız. Aksi takdirde pamukta verim alamayız, ithalata yöneliriz. Türk tarımı büyük darbe alır'' diye konuştu.

Zaman

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın