Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

İhracat için 'güvenli çiftçi' aranıyor

ihracat_2.jpgTarım ve Köyişleri Bakanlığı, Rusya'ya yapılan yaş sebze-meyve ihracatında yeni bir sorunun yaşanmaması için ''güvenli çiftçi'' ve ''güvenli ihracatçı'' uygulaması başlatıyor.

Bakanlık, sözleşmeli veya kontrollü üretim yapan ''güvenilir çiftçilerin'' belirlenmesi için harekete geçti. Bu çiftçilerden alınan ürünler, ''güvenilir ihracatçılar'' tarafından paketlenip, herhangi bir kontrol yapılmadan Rusya'ya ihraç edilecek.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Rusya'ya yaş sebze ve meyve ihracatının yapıldığı Antalya, Mersin, Adana, Hatay, Muğla, İzmir ve Bursa'da tarım il müdürlüklerine söz konusu uygulamanın başlatılması için talimat gönderdi.

Buna göre, söz konusu illerde ilk aşamada örtü altı üretimi, narenciye üretimi ve organik tarım yapan üreticilerin ürünleri belirlenen kriterlere (üretilen ürün, üretim yeri, kullanılan zirai ilaçlar...vs kısacası üretim zincirindeki her aşamayı kayıt altına alacaklar) göre incelenecek ve bunlar kayıt altına alınacak. Denetimden geçen çiftçilere ''güvenli çiftçi'', bu çiftçilerden ürün alan ihracatçılara da ''güvenli ihracatçı'' belgesi verilecek. Bu çiftçi ve ihracatçılarda sıkı analiz uygulamaları kaldırılacak ve azaltılmış kontrol sistemi uygulanacak.

Güvenilir çiftçilere verilecek barkod numaraları, ürünler paketlenirken, paketlerin üzerine yansıtılacak. Ürünün hangi çiftçiden alındığı belli olacak ve çiftçiler üretim aşamasında denetlenecek. Böylece, ihracat aşamasında bu ürünlerin tekrar kontrol edilmesine gerek kalmayacak. Denetimlerde herhangi bir eksikliği bulunanların belgesi ise hemen ellerinden alınacak.

İlk aşamada örtü altı üretimi (seracılık), narenciye üretimi ve organik tarım ürünlerinde başlayacak uygulama daha sonra sebze üretiminde yapılacak, sonra da tüm tarım ürünlerine yayılacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri, ''Çiftçi Rusya'nın isteklerini bilecek ve ona göre üretim yapacak. İhracatçı da bu çerçevede ihracatını yapacak. Çiftçiler ürününün alıcısının isteklerini dikkate alarak üretim yapmak zorunda. İhracatçılar ürünü kimden aldığını bilecek'' diye konuştular.

-SİSTEM İHRACATÇININ İŞİNİ KOLAYLAŞTIRIYOR-

İhracatta kontrol yapılmamasını ihracatçıya sunulan önemli bir avantaj, kolaylık olduğunu, laboratuvar masraflarının ortadan kalkacağını anlatan bakanlık yetkilileri, bu nedenle ihracatçının bu sistemin içine dahil olmak için büyük çaba sarf edeceğine işaret ettiler. İhracatta sağlanacak bu avantajlar nedeniyle, sisteme hem çiftçilerin hem de ihracatçıların sahip çıkacağı vurgulanıyor.

Yetkililer, ''güvenilir ihracatçı'' tarafından gönderilen üründe herhangi bir şekilde Rusya'nın istediği limitlerin üzerinde kalıntı çıkması halinde, ihracatçının ve çiftçinin sistemden önce çıkarılacağını, ayrıca başka ticari yaptırımlar da uygulanacağını belirttiler.

-RUSYA'DA SİSTEME SICAK BAKIYOR-

Bakanlık yetkilileri, Rusya ile Temmuz ayında imzalanan protokolde öngörülen ''güvenilir çiftçi-güvenilir ihracatçı'' sistemine Rusya'nın da çok sıcak baktığını ve bu sistem çerçevesinde gönderilen belgeli ürünlerin ithalat aşamasında kontrol edilmemesini kabul ettiğini söylediler.

Kimyasal ilaç kullanımının kontrol altına alınması amacıyla başlatılan pilot proje kapsamında halen 10 ilde çok sayıda çiftçiye ilaç kullanımlarını kayıt etmeleri için ''kayıt defteri'' dağıtıldığını belirten yetkililer, bu çiftçilerin de tarım il müdürlükleri ve tarım danışmanları tarafından kontrol edildiğini anlattılar. Yetkililer, bu nedenle '''güvenilir çiftçi'' bulmakta sorun yaşanmayacağını, 10 bine yakın çiftçi ile bu sistemin başlayabileceğini ifade ettiler.

Öte yandan, güvenilir çiftçi ve güvenilir ihracatçıların listesinin Kasım ayında Rusya'ya verilmesi öngörülüyor. Rusya'nın gıda kontrol laboratuvarlarını da incelemek üzere, Kasım ayı içinde bir heyetin de gönderilmesi planlanıyor.

-RUSYA'YA YAPILAN SEBZE-MEYVE İHRACATI-

Rusya Federasyonu son olarak, Türkiye'den ithal edilen domates, patlıcan, patates, üzüm ve limonda ilaç kalıntısı bulunduğu gerekçesiyle 7 Haziran 2008 tarihinde Türkiye'den ithalatı durdurmuştu. Daha sonra Tarım ve Köyişleri Bakanlığının girişimleri sonucunda ülke 2 Temmuz 2008 tarihi itibariyle söz konusu yasağı kaldırmıştı.

Türkiye'de 30 milyon ton sebze, 14 milyon ton meyve olmak üzere yılda yaklaşık 44 milyon ton sebze ve meyve üretimi yapıldığı tahmin ediliyor. Yüksek miktardaki üretime karşın, bunun ancak yüzde 4'ü ithal edilebiliyor.

Meyve ve sebzede geçen yıl yapılan 1,5 milyar dolarlık ihracatın yaklaşık 510 milyon doları Rusya'ya, 600 milyon doları da Avrupa ülkelerine yapılmıştı. Rusya'ya bu yılın ilk 6 ayında yapılan sebze-meyve ihracatı ise 350 milyon doları buldu.

Kaynak:www.zaman.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın