Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Çukurova'da kar suyuyla tarım yapılıyor!

cukurovakar.jpgÇukurovalı çiftçi yapay göletler oluşturarak, kışın yağan kar ve yağmur suyunu biriktirerek, yazın tarlasını suluyor.

Kepçelerle, iş makineleriyle çukurlar açıp, 1000-2000 tonluk yapay göletler oluşturan çiftçiler, sulama suyu sorununu kökten çözdüler.

Mersin’in Tarsus İlçesine 50 km. mesafede olan Böğrüeğri Köyü çiftçileri, bu projelerine devletin destek vermesini istiyorlar.

Tarsus Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan’ı ve daire amirlerini köylerine davet eden çiftçiler, su sorununu çözdüklerini ve devletten teşvik istediklerini ifade ettiler.

Tarsus İlçe Tarım Müdürü Kadir Çiftepala kendilerine müracaat eden çiftçilere destek verdiklerini belirterek; “Göletin oluşturulması için branda gerekiyor. Bu brandaların %60’ını devlet karşılıyor, %40’ı da çiftçi karşılıyor. Köyde 70-80 gölet var. Bunların 2 yıl dayanması gerekir, zemini sağlam olan göletler 2 yıl dayanıyor. Zemini sağlam olmayan göletler ise bir yılda zayi olur. Bu göletlerin derinlikleri 4 metre, uzunlukları ise 16 metre arasında değişiyor.”dedi.

38 yaşındaki çiftçi Duran Kaklık ise, yağmur ve kar suyunu kışın biriktirdiklerini belirterek; “Göletleri tarlalarımızın, bahçelerimizin ve bağlarımızın ortasında oluşturuyoruz. Su motoru ile bu suyu göletlerden çekip tarlalarımızı suluyoruz. Bu su yaz boyunca bize yetiyor. Yaz boyunca rahatlıkla tarlamızı suluyoruz. Türkiye’de bu işi ilk defa biz yapıyoruz. Devletin de bize yardımcısı olmasını istiyoruz.”dedi.

44 yaşındaki çiftçi Zülküf Açıkalın ise, kepçe kiralayarak kuyu vaziyetinde toprağı kazdıklarını ve göletlerini oluşturduklarını söyledi.

Açıkalın: “Kendi imkanlarımızla naylon aldık, çektik. Yazında pompayla suyu çekip arazimizi suluyoruz. Kışın biriktiriyoruz. Yazında tarlamızı suluyoruz. Yazın marul bile ekiyoruz. Su hayattır. Su olursa her şey olur.”dedi.

Kaynak: Haber7.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın