Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Çinli seracılar mause ile karpuz büyütüyor

cinli_karpuz_sera.jpgÇiftçiler, nem ve sıcaklığı ölçerek kesin sonuçlar elde edilmesini sağlayan bir bilgisayar programı ile karpuz üretiminde verimi artırmayı başardı.

Shannxi vilayetinde yaşayan seracı Wei Tian'en için karpuzların en uygun büyüme şartlarını öğrenmek sadece birkaç tık'lık iş. Kuzeybatı Çin Tarım ve Ormancılık Üniversitesi'nin başlattığı 'Çiftliğini uzaktan kumanda et' projesine katılan 41 yaşındaki Wei Tian'en, bilgisayar başında geçirdiği vakitler için "Artık seracılık daha kolay" yorumunu yapıyor.

Üniversitenin Mart ayında, Xianyang kentindeki ileri teknoloji tarım bölgesi Yangling'de başlattığı projeye 100 çiftçi katılıyor. Sensörler ve meteorolojik olayları ölçen cihazlarla donatılan seralarda, bu aygıtların elde ettiği değerler bilgisayar ortamına aktarılıyor.

Projenin liderlerinden profesör Li Xin, "Verileri toparlayan program, sıcaklığı, nem oranını, rüzgar yönünü, hızını ve güneş ışığının derecelerini ölçüyor. Çiftçiler, ekinlerini bu değerlere göre yetiştiriyor. Çiftçiler, programın elde ettiği bilgileri bize de yollayabiliyor. Bizden de uzman görüşü alabiliyor" dedi.
Proje bünyesinde 11 hektarlık sera alanında günlük 10 bin kilogram karpuz üretildiğini belirten Li, "Bilimsel tarımcılığın semeresini aldık. Normal bir karpuzdan çok daha tatlı ve sulular" diye konuştu. Shannxi'de normal bir karpuzun kilosu 1,6 yuan civarındayken, 'bilgisayarla üretilen karpuzlar' 6 yuan (0,85 dolar)'a satılıyor.

Seracılıkta gece ve gündüz sıcaklık farklarının, ekinlerin olgunlaşmasında çok önemli olduğunu söyleyen çiftçi Wei Tian'en, "projeye girdikten sonra, şimdiye kadarki en iyi hasadı yaptım" diye konuştu.

Çin'de 900 milyon kişi çiftçilik yapıyor. Kuzeybatı Çin Tarım ve Ormancılık Üniversitesi, pilot bir bölgede başlattığı bu uygulamayı bütün ülkeye yaymayı planlıyor.

Kaynak: Cihan Haber Ajansı

Yorumlar (4)

  • Dünyada artık her şey bilgisayar kontrolü ile oluyor. En ileri teknolojik yeniliklerin Türkiyemizde başlamasını her zaman isterim. Hükümetlerinde ziraat ve diğer branş mühendisleri desteklemesi gerekir. Hiç kimse tek başına bir iş yapamaz. Bu tür çalışmalara devlet desteğini ve öncülüğünü görmek isterim. Destekten sonrada mühendislerimizin adını dünyada sık sık duyarız. İnsanlarımız daha pratik çözüm üretebiliyor. Yeterki imkan verilsin.

    0 Beğen
  • adamlar işi biliyor... kucuk ama işlek bi beyinleri var:)

    0 Beğen
  • çok güzel bir olay fakat bizim bu olayı sadece biliyor olmamiz bizde boyle uygulamalr olmaması üzücü değil mi

    0 Beğen
  • üzmeyin kendinizi biz yıllardır seralarda bilgisayar desdekli üretim yapıyoruz zaten...

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın