Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Çinli kavunlar Türkiye'de yetişecek

china_melon.jpgÇin ve Güney Kore'de yoğun şekilde üretilen, küçük boyutlu, armut gibi soyulabilen ve farklı aromaya sahip kavunların Çukurova Üniversitesindeki (ÇÜ) deneme üretiminden başarılı sonuç alındı.

Çin ve Güney Kore'de yoğun şekilde üretilen, küçük boyutlu, armut gibi soyulabilen ve farklı aromaya sahip kavunların Çukurova Üniversitesindeki (ÇÜ) deneme üretiminden başarılı sonuç alındı.

ÇÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebahat Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güney Kore Ulusal Tarımsal Araştırma Enstitisü ile yürüttükleri çalışma kapsamında, genetiği Güney Kore ve Çin olan karpuz ile kavun çeşitlerini incelediklerini söyledi.

Geçen yıl yapılan çalışma kapsamında karpuzları incelediklerini, bu yıl ise getirilen 31 çeşit kavun çekirdeğini Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde deneme amaçlı ektiklerini belirten Sarı, ''Güney Koreli uzmanların da desteği ile yaptığımız üretimde Şark Kavunu (oryantal) olan türden başarılı sonuçlar elde ettik'' dedi.

Şark kavununun yetiştirilme özelliği bakımından normal yaz kavunu ile aynı olduğunu ifade eden Sarı, 200 ile 500 gram ağırlığındaki kavunların veriminin ise diğerine göre 2 katı olduğunu söyledi.

Hacminin küçük olmasının verimi artırdığını belirten Sarı, şöyle konuştu:

''Türkiye için yeni bir tür olan bu kavunlar, armut gibi soyularak yeniliyor. Türk damak tadına uygun. Tüketim kolaylığı ve diyabetik özelliği ise avantajı. Normal kavunda yüzde 9-11 olan şeker oranı şark kavununda yüzde 7,5 civarında, protein değeri yüksek buna karşın doymamış yağ oranı düşük. Bir daldan 10'a kadar ürün alınabilen Şark kavununun kısa sürede Türk tüketiciler tarafından benimseneceğini ve Çukurovalı üreticilere farklı bir ürün olacağını düşünüyorum.''

-''ÇEKİRDEĞİ İLE YENİYOR''-

Sarı, Güney Kore ve Çin'de yoğun olarak tüketilen Şark Kavununun, enine kesilen dilimler halinde, çekirdeği ile yendiğini söyledi.

Kavun çekirdeğinin yüzde 30 oranında protein içerdiğini anlatan Sarı, ''100 gram Şark Kavununda yaklaşık 36 miligram A vitamini bulunuyor. Bu normal kavundan 2 kat fazla'' dedi.

Sarı, Güney Koreli Park Kyvong Sub ile deneme amaçlı olarak nisan ayında yaptıkları ekimde ağustos itibariyle hasadı gerçekleştirdiklerini, üreticilerden talep olması durumunda tarla ekimine geçilebileceğini de bildirdi.

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın