Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Çilekten 4 kat fazla verim alıyor

cilek.jpgMersin'in Anamur ilçesinde, serasına diktiği muzdan verim alamayan, internet sitelerinden edindiği bilgiler doğrultusunda kendi imkanlarıyla organik çilek tesisi kuran üretici, oluşturduğu çok katlı sera ile normal çilek bahçelerine göre 4 kat fazla ürün verecek ortam hazırladı.

Anamur'a 7 kilometre uzaklıktaki Karadere köyünde bir dönümlük serasında muz üretimi yapan Mevlüt Toker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, verimin düşmesi üzerine internet sitelerinde organik meyve üretimi ile ilgili araştırmalar yapmaya başladığını söyledi.

Araştırmalarında, organik çilek üretimi hakkında önemli bilgilere ulaştığını anlatan Toker, bir tesis oluşturmak için gerekli malzemeleri temin ederek harekete geçtiğini bildirdi.

Yaklaşık iki ay süren çalışmasının ardından serasını çilek dikimine hazır hale getirdiğini belirten Toker, ''Profil borular kullanarak kendi tasarımım olan katlı sistemi yaptım. Aynı büyüklükteki normal çilek bahçesinden alınan ürünün 4 katı ürün alabilme imkanım var. Bir dönüm bahçeye normalde 4 bin 500 ile 5 bin fidan sığarken, ben buraya 20 bin fidan dikiyorum. Bu yıl en az 20 ton ürün bekliyorum'' dedi.

Organik üretim yapabilmek için tonu 30 YTL'ye satılan pomza taşından yararlandığını ifade eden Toker, şöyle konuştu:

''Adana ve Osmaniye'den getirttiğim pomza taşının ufalanmış halini kullanıyorum. Maden Tetkik Arama (MTA) ve Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesinde yaptırdığım tahlillere göre çileğin ihtiyaç duyduğu bütün besinler bu taşta mevcut. Ziraat Mühendisi arkadaşlarım da tahlil sonuçlarına göre pomza taşının uygun olduğunu söylediler. Pomza taşına dörtte bir oranında humuslu toprak karıştırarak hazırladığım karışıma çilek fidanlarını dikmeye başladım.''

Toker, pomza taşının organik üretimin yanı sıra ekonomik olarak da yarar sağladığını ifade ederek, taşın en büyük özelliğinin ise 15 yıla kadar aynı malzemeyi kullanarak üretim yapılabilme imkanı sağlaması olduğunu belirtti.


-''YÖRE ÇİFTÇİSİNE ÖRNEK OLACAK''-


Yaptığı tesisle yüksek verim elde edeceğini, aynı zamanda ürünlerinin organik olması nedeniyle pazarlama sorunu da yaşamayacağını belirten Toker, serasının diğer çiftçiler tarafından da yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Serasının yöre için iyi bir örnek olduğunu ifade eden Toker, ''Tesisimi, her gün 10-15 kişi ziyaret ediyor ve çoğu da uygulamak istiyor'' dedi.

Serada çalışan işçiler ise tasarımı sayesinde tesiste daha rahat ve daha verimli çalıştıklarını bildirdi.

Kaynak:Ekoyol.com

Yorumlar (1)

  • bu sera tipi oldukça dikkatimi çekti.benimde manisa da bir arazim var ve şu sıralarda çilekle ilgili adım atma niyetim var.bu konuda bana fikir verecek arkadaşlar olursa sevinirim.

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın