Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Çiftçi, bölgesinde en çok verim aldığı ürünü yetiştirecek

havza_bazli_uretim.jpgKuraklıktan etkilenen havzalardan yüksek düzeyde verim elde edilmesini amaçlayan 'Havza bazlı üretim Projesi'nden Burdur'da da yüksek düzeyde faydalanılacağı bildirildi.

Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı'nca hazırlanan proje ile Türkiye'nin hangi bölgesinde bir ürün daha iyi yetişiyorsa çiftçiler o ürüne yönlendiriliyor.

Proje kapsamında bölge halkının tarımsal ürünlerden elde ettiği gelir düzeyinin artırılması hedefleniyor. Havza bazlı üretimde bulunacak illerin haritalarının çıkartıldığını söyleyen AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, "Havza bazlı üretim yapacak illerde hem topoğrafya hem toprak haritaları, hem toprakla ilgili özellikler, mevcut ürün desenini hem sanayi kapasitesi, pazar-pazarlama kapasiteleri değerlendirilerek hangi bölgede hangi ürünü üretmek gerekiyorsa, o ürüne çiftçiyi yönlendirip ayrıca destekleme yapılacaktır." dedi. Destekleme listesinde 15 ürün bulunduğunu bu sayının 34'e çıkartıldığını kaydeden Özçelik, bölgede yetiştirilecek üründe üretici birliklerinin etkili olacağını aktardı.

Türkiye'de 24 ana havza ve 80 civarında tali havzanın oluşması beklendiğini belirten Özçelik, ürün planlamasıyla nöbetleşmeli ekime de geçileceğini aktardı. Çiftçinin ilk yıl hububat, ikici yıl yem bitkisi ekmesi gerektiğini öneren Özçelik, şöyle devam etti: "Toprak ve azot da bu sayede güçlenecek. Ertesi yıl yağlı tohuma geçilmeli. Çünkü hepsi de destek kapsamında olacaktır." Özçelik, havza bazlı ürünler planlandıktan sonra ürün konseylerinin kurulacağını ve bunların tıpkı ürün borsaları gibi işlev göreceğini kaydetti.

Kaynak: Zaman.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın